Израелски бойни самолети бомбардираха Ивицата Газа тази нощ, след като палестинците изстреляха ракета към Южен Израел, обяви армията, цитирана от АФП.

Последната престрелка се случва след предупреждение на Израел към Хамас, че рискува "война", ако не спре пускането на запалителни балони към територията на еврейската държава.

Израел бомбардира Газа за пети пореден ден

Израел бомбардира Газа за пети пореден ден

В отговор на пусканите запалителни балони от страна на Хамас

Представители на Египет провеждат дипломатически совалки между двете страни в опит прекратяване на ескалиралото напрежение през последната повече от една седмица. На няколко пъти Израел извърши среднощни бомбардировки по позиции на Хамас в Газа в отговор на пусканите запалителни балони към територията на еврейската страна.

По-рано тази вечер беше изстреляна ракета и през деня бяха пуснати запалителни балони и балони с експлозиви от Ивицата Газа към израелската територия, се казва в съобщение на армията, публикувано малко преди полунощ.

В отговор изтребители и други самолети поразиха позиции на Хамас в Ивицата Газа. Армията пояснява, че е поразен военен обект, който принадлежи на едно от бойните звена на палестинската терористична организация.

Няма информация за пострадали хора в Газа.

Израел удари с бомби и санкции Газа

Израел удари с бомби и санкции Газа

Палестински представител каза, че невзривената ракета е изстреляна от израелски самолет

Израелският президент Реувен Ривлин отправи предупреждение към Хамас по време на посещение на пожарникари в граничната зона. Само във вторник пожарникарите са реагирали на 40 пожара, възникнали вследствие пускане на запалителни балони от палестинците.

"Хамас трябва да разбере, че това не е игра. Настъпи времето да решат...Ако искат война, те ще получат война", предупреди държавният глава.

Израел и Хамас влязоха във война на три пъти от 2008 г.

Източник от Хамас коментира пред АФП, че са провели разговори с египетска делегация в Газа в понеделник, а след това делегацията е разговаряла с израелците и палестинското правителство на Западния бряг.

Египетската делегация се очаква да се върне в Газа след приключване на тези разговори, добави източникът.

В отговор на атаките с балони Израел също забрани риболова на крайбрежието на Газа, затвори пропускателния пункт за стоки "Карем Шалом" и спря доставките на гориво за единствената електрическа централа в Газа. Палестинците в Ивицата Газа имат само по 8 часа електричество на ден. Сега ще бъде намалено до четири часа на ден, използвайки електричество от израелската мрежа.