Израелски самолети бомбардираха позиции на Хамас в Ивицата Газа за пета поредна нощ, обявиха от армията на еврейската държава, цитирана от "Гардиън".

Армията поясни рано тази сутрин, че бомбардировките са в отговор на пуснатите от свързани с Хамас групи запалителни балони към израелската територия.

Израел удари с бомби и санкции Газа

Израел удари с бомби и санкции Газа

Палестински представител каза, че невзривената ракета е изстреляна от израелски самолет

Също възникнаха и сблъсъци на границата на Израел с Газа, допълниха от въоръжените сили. В съобщение се казва, че дузина палестинци запалиха гуми и хвърлиха самоделни бомби и гранати към оградата.

Здравното министерство в Газа съобщи, че двама демонстранти са ранени при израелска стрелба.

През последната седмица израелските сили на няколко пъти извършиха среднощни удари по цели, свързани с Хамас, който контролира Газа.

Армията обяви, че действията са отговор на използваните импровизирани петролни бомби, прикрепени към балони и хвърчила, които са пускани към Южен Израел, причинявайки хиляди пожари в израелски ферми.

Израел бомбардира позиции на Хамас

Израел бомбардира позиции на Хамас

Армията поясни, че ударите са ответна мярка заради пуснатите през последните дни балони

19 такива атаки са извършени от палестинците само в събота. В отговор израелски бойни самолети и хеликоптери поразиха позиции на Хамас в Ивицата Газа, включително подземна инфрастрктура.

Израел също затвори пропускателния пункт за стоки "Керем Шалом" и ограничи разрешителните за риболов по средиземноморското крайбрежие.