Израел и Гърция подписаха най-голямата военна сделка в отношенията си. Тел Авив обяви, че споразумението ще укрепи политическите и икономически отношения между двете страни, информира "Ройтерс".

Споразумението включва договор за 1,65 милиарда долара за създаване и експлоатиране на тренировъчен център за ВВС на Гърция от израелската компания Elbit Systems за период от 22 г., обявиха от Министерството на отбраната на еврейската държава.

Центърът за обучение ще е по израелски модел и ще бъде снабден с 10 самолета за обучение M-346 от италианската компания Leonardo, пояснява ведомството.

Израелската компания ще предостави оборудване за модернизиране на самолети Т-6, а също ще осигури обучение, симулатори и логистична подкрепа.

Сигурен съм, че тази програма ще подобри възможностите и ще подсили икономиките на Израел и Гърция, а също ще помогне за задълбочаване на партньорството между двете държави в сферата на отбраната, икономиката и на политическо ниво, каза военният министър на Израел Бени Ганц.

Съобщението бе направено след среща в Кипър в петък между външните министри на ОАЕ, Гърция, Кипър и Израел, които постигнаха съгласие да задълбочат сътрудничеството си.