Израел и палестинските власти постигнаха споразумение за прекратяване на 5-месечен търговски спор, обявиха представители, цитирани от "Ройтерс".

Спорът, който отвори нов фронт в израелско-палестинския конфликт, започна през септември 2019 г., когато палестинските власти обявиха, че ще бойкотират закупуването на телета от Израел.

В отговор на бойкота израелският военен министър Нафтали Бенет обяви през януари, че прекратяват вноса на селскостопанска продукция от Палестина, което принуди палестинците да наложат реципрочна мярка.

Палестинците на Западния бряг изнасят над 2/3 от селскостопанските си продукти за Израел, чието земеделско министерство съобщи, че бойкотът на внос на телета е засегнал около 400 фермери, което им е струвало общо 70 милиона долара от октомври.

Последната реципрочна мярка в търговския спор е от 8 февруари, когато израелското военно министерство забрани палестинския износ през Йордания.

Днес Министерството на отбраната на Израел съобщи, че бойкотът е отменен и търговията с палестинците ще бъде възобновена.

Палестинските власти обявиха, че Израел ще им позволи да започнат директен внос на добитък, включително и телета от всички държави по света без пречки.