Йерусалим и Вашингтон си поделиха борбата срещу Иран. Израел поема отговорност да се противопостави на Ислямската република в Сирия, а САЩ - в Ирак. Това съобщи израелският военен министър Нафтали Бенет, цитиран от "Таймс ъв Израел".

23-ма убити при ударите на Израел в Сирия

23-ма убити при ударите на Израел в Сирия

Това твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права

Миналата седмица Бенет се върна от работно посещение във Вашингтон, където се срещна с американския военен министър Марк Еспър и други американски представители.

На предизборно събитие в събота Бенет обяви, че двете страни са се съгласили да работят в тандем за блокиране на опитите на Техеран да създаде коридор за транспортиране на бойци и материали от Иран, през Ирак и Сирия, до Ливан и Средиземно море.

"Срещнаха се с моя американски колега, военния министър Марк Еспър, и ние договорихме точна координация - те поемат Ирак и ние поемаме Сирия", разкри Бенет в синагога в квартал на Тел Авив.

Сирия прихвана ракети от Израел

Сирия прихвана ракети от Израел

Насочени към ирански цели

Няма коментар от Пентагона.

Бенет също потвърди, че Израел е провел бомбардировки срещу Иран в Сирия през миналата седмица. По думите му Иран е отговорен за 70% от проблемите със сигурността на Израел чрез обучение и финансиране на групировки като Хамас, Хизбула и Ислямски джихад.