Израел има връзка с откриването на изчезналия транспортен кораб „Арктик сий" миналия месец.

Това съобщи високопоставен източник от израелските разузнавателни служби, цитиран от БиБиСи.

Според информатора Израел е предупредил Москва, че знае, че корабът тайно е транспортирал руска система за ПВО към Иран.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли слуховете, че на борда на плавателния съд е имало ракети от руската система за ПВО С-300.

Междувременно и израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече съобщенията, че е направил тайно посещение в Москва в понеделник.

Говорител на Нетаняху обясни, че премиерът е посетил Израелска инсталация за сигурност, след което е „изчезнал от публичното пространство за по-голямата част от деня".

Слухът, че корабът е превозвал тайно оръжие се появи след като Израел направи всичко възможно да подчертае сериозността на заплахата от Иран, коментират анализатори.

Припомняме, преди дни немското издание „Залцбургер нахрихтен" излезе с версия, че Иран е установил контакт с мафиотска групировка на руски военни, които приемали съмнителни договори. Те организирали доставката на оръжията, които в момента са сред най-модерните на пазара.

Договорът с Техеран след това бил издаден на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) от западен източник. Москва решила да спре товара.

Корабът "Арктик сий" беше отвлечен в края на юли.