ВВС на Израел обявиха, че закупените от САЩ изтребители Ф-35 вече са оперативни, пише "Таймс оф Израел".

Първата партида беше доставена преди около година.

Генерал-майор Амикам Норкин поясни, че изтребителите, известни в Израел като "Адир", ще дадат на Израел нови оперативни възможности, които са необходими за преодоляване на "постоянно изникващите сложни предизвикателства" в Близкия изток.

Израел получи първите два самолета в края на декември 2016 г. През тези повече от 11 месеца ВВС изпитаха самолетите, тренираха пилотите и подготвяха наземния екип за поддръжка и ремонт на самолетите.

Пето поколение американски изтребител, според израелската армия, променя играта, тъй като Ф-35 е не само с модерни офанзивни и стелт възможности, но и с характеристики да се свързва със системите на други самолети и да формира мрежа за споделяне на информация.

Един самолет струва около 100 милиона долара. Американският производител "Локхийд Мартин" очаква цената да падне с увеличеното търсене от други държави.

През миналия месец Израел получи още два изтребителя Ф-35 и така има общо 9.

Еврейската държава се съгласи да закупи от САЩ общо 50 изтребителя. Останалите 41 ще бъдат доставени на два или три пъти през следващите години. Израел е първата страна, която се сдоби с този самолет.

Първата поръчка от 33 самолета се очаква да бъде завършена до 2021 г., а втората партида от 17 самолета до декември 2024 г.

Израел получи над 3 милиарда долара военна помощ от САЩ. До 2028 г. ще получи 3,8 милиарда долара.