Министърът на външните работи на Израел Ели Коен настоява Румъния и България да подкрепят определянето на иранската Революционна гвардия (IRGC) от Европейския съюз като терористична организация, пише "Йерусалим поуст".

Той разговаря по телефона с двамата си колеги Богдан Ауреску от Румъния и Николай Милков от България. "И в двата разговора министрите се съгласиха да засилят общия фронт срещу Иран", каза израелското външно министерство.

По искане на Коен "двамата външни министри се съгласиха да разгледат положително определянето на IRGC като терористична организация в Европейския съюз", се добавя в него.

Иран размаха пръст на ЕС за вписването на революционната гвардия като терористична група

Иран размаха пръст на ЕС за вписването на революционната гвардия като терористична група

Според иранския външен министър по този начин ЕС ще се простреля в крака

Разговорът дойде, когато новото правителство на премиера Бенямин Нетаняху е ангажирано в глобална кампания срещу гвардията.

Към днешна дата само Съединените щати, Бахрейн и Саудитска Арабия са обявили IRGC за терористична група, въпреки участието на групата в потушаването на уличните протести в Иран и подкрепата й за терористични групи като Хизбула и Хамас.

Нетаняху разговаря с френския президент Еманюел Макрон за IRGC, когато той посети Париж миналата седмица, и двамата с Коен повдигнаха въпроса като цяло в разговорите си с висши световни дипломати.

Европейският парламент призова Европейския съюз да определи IRGC като терористична група и да я санкционира.

Съветът на външните министри на Европейския съюз наложи нови санкции на IRGC миналия месец, но не я определи като терористична група.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обясни, че има правни проблеми и че подобна декларация първо трябва да дойде от европейски съд.

Борел против обявяването на Иранската революционна гвардия за терористична организация

Борел против обявяването на Иранската революционна гвардия за терористична организация

Топ дипломатът на ЕС настоява за доказателства