Израелски министър заяви, че палестинците не могат да попречат на Доналд Тръмп да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, съобщава "Франс прес".

Президентът на Палестина Махмуд Абас предупреди, че такъв ход би довел до сериозни последствия, включително окончателно изпаряване на надеждите за решение за две държави.

Берлин призова Израел да не подкопава опита за мир с Палестина

Берлин призова Израел да не подкопава опита за мир с Палестина

Вчера на международна конференция в Париж

Но министърът на регионалното сътрудничество Цачи Ханегби, ветеран от партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, изтъкна, че палестинците са безпомощни, за да спрат преместването на посолството.

"Какво могат да направят? Какво могат да направят", попита той на брифинг в Йерусалим.

"Няма да има никакви последствия", убеден е Ханегби.

Тръмп, който встъпва в длъжност в петък обеща да признае Йерусалим за израелска столица и да премести посолството на САЩ от Тел Авив.

Палестинците разглеждат това като деструктивно и едностранно действие. Те имат претенции към анексираната от еврейската държава източна част на Йерусалим, която в бъдеще според тях трябва да бъде столица на Палестина. Израел иска целия град.

САЩ и повечето страни членки на ООН не признават Йерусалим за столица на еврейската държава.

Вчера Франция предупреди, че преместването на посолството на САЩ ще предизвика изключително сериозни последствия.

Някои намекват, че може да доведе до нова палестинска интифада - вълна от насилие.

Ханегби посочи, че Абас няма интерес от нова интифада. Той също не очаква "домино ефект". По думите му повечето държави ще си запазят посолствата в Тел Авив.

"Това е решение, което отразява специалните отношения между Израел и САЩ. Няма да има домино ефект", отбеляза министърът.