Министерството на отбраната на Израел съобщи, че подобрена версия на системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" е завършила нови изпитания. Симулирани са заплахи за системата по земя и море, пише "Таймс ъв Израел".

По-модерен вариант на системата ще бъде разположен на новите израелски корвети Sa'ar-6, които имат за задача да охраняват платформите за природен газ на израелското крайбрежие, както и морските коридори.

Военното ведомство поясни, че "Железен купол" е преминал тестовете и това представлява важна стъпка в разработването на системата. Министерството подчерта, че новият модел на системата ще бъде интегриран във ВВС на Израел много скоро. Макар че батареи ще бъдат поставени на кораби на израелските ВМС, те ще се управляват от ВВС.

Министерството публикува видео, на което се вижда "Железен купол" да прихваща малък безпилотен самолет по време на учението.

Военният министър Бени Ганц приветства успешните тестове, които се проведоха в Централен Израел.

Пред месец и половина министерството проведе безпрецедентно сложни учения за противовъздушна отбрана. Тогава бе тествана нова версия на системата за противовъздушна отбрана "Прашката на Давид".

Противовъздушната отбрана на Израел е от три слоя. Най-ниският слой от многостепенната противоракетна отбрана на Израел е "Железен купол". В средата е "Прашката на Давид", а с най-големият обсег е "Стрела", която е проектирана да прихваща балистични ракети. Към системата е присъединена и американската "Пейтриът" за сваляне на самолети.