Лидерът на радикалното палестинско движение Хамас Найеф ал Раджуб заяви във вторник, че е бил предупреден от израелските разузнавателни агенти да не участва в палестинските избори, които трябва да се проведат по-късно тази година. В разговор с Анадолската агенция, 63-годишният ал-Раджуб каза, че в дома му в град Дура, западно от Хеврон, е бил извършен обиск. "Тогава един разследващ ме заплаши да не участвам в предстоящите избори", каза ал-Раджуб и добави, че му е позволено само  да гласува на изборите.

Ал-Ражуб, брат на известния лидер на палестинското движение Фатах Джибрил ал-Ружуб, получи най-много гласове по време на парламентарните избори през 2006 г., спечелени от Хамас. В ръководеното от Хамас правителство, което се появи на тези избори, Ал-Ружуб беше министър на религиозните дарения. Преди това е бил задържан от израелските сили и е лежал повече от осем години в затвора. По-рано във вторник израелските сили арестуваха 13 палестинци, включително лидера на Хамас Фазе Савафта, в рамките на нощни акции на Западния бряг.

Израел удари Хамас в Газа

Израел удари Хамас в Газа

След палестинска ракета по израелска територия

Хамас, който управлява ивицата Газа, по-рано предупреди за плановете на Израел да организира масови арести преди изборите в Палестина по-късно тази година. През изминалия месец няколко члена на Хамас бяха задържани при израелски нападения, като палестинската група предупреди, че арестите на Израел имат за цел да провалят  палестинските избори или да повлияят на резултатите от тях.

Израел и Хамас са ожесточени врагове, които са водили три войни и многобройни схватки, откакто Хамас завладя властта в Газа през 2007 г. Многократни са ударите в палестински територии и ракетните атаки по Израел.

Палестинците трябва да гласуват в парламентарните избори на 22 май, в президентските на 31 юли и за Национален съвет на 31 август. Изборите са част от затоплянето на отношенията между Хамас и Фатах на президента Махмуд Абас. Датите бяха обявени с президентски указ на Абас. Последните избори, на които Хамас спечели мнозинство, се проведоха през 2006 г. . Изборите доведоха до кратко управление на единно правителство. През 2007 г. възникнаха кръвопролития между двете палестински организации, което доведе до установяване на пълен контрол на Хамас над Газа.

Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Съпротивата гледа на плана за анексия като обявяване на война