Израелското външно министерство отправи във вторник призив към гражданите на Израел в Украйна да напуснат страната възможно най-скоро на фона на "възможна ескалация". Съобщение за това е публикувано на портала на израелското правителство, съобщава ТАСС,

"В светлината на нарастващите признаци за възможна ескалация, външното министерство отново призовава израелските граждани, живеещи в Украйна, да напуснат страната възможно най-скоро", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че персоналът на израелската дипломатическа мисия в Киев, оглавявана от посланик Михаел Бродски, заедно с допълнителни служители, пристигнали от Израел, продължават да предоставят консулски услуги.

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Министерството на отбраната показа с видео товаренето на военна техника

Външното министерство заяви, че друга група дипломати ще пристигне във вторник в западноукраинския град Лвов, за да се "подготвят за евентуално преместване на посолството".

В тази връзка израелският външен министър Яир Лапид се обърна към сънародниците си в Украйна. "Призовавам израелците, които все още остават в Украйна, да се върнат у дома. Прозорецът за възможността да напуснат се затваря. Гордея се с нашите дипломати в Киев и с подкрепленията, които пристигнаха от Израел за помощта, която оказват на нашите съграждани".

На 11 февруари външното министерство на Израел реши да евакуира семействата на израелски дипломати от Украйна и препоръча на израелците да се въздържат от пътуване до тази страна.

НАТО реагира с "предпазлив оптимизъм" след изтеглянето на Русия

НАТО реагира с "предпазлив оптимизъм" след изтеглянето на Русия

Алиансът остава в готовност за разговор с Москва