Нарастването на новите случаи на коронавирусна инфекция в Израел породи опасения за връщане към ограничителните мерки, но изглежда, че засега не се предвиждат подобни стъпки, пише в. "Haaretz".

Предполага се, че скокът на новозаразените в няколко района на страната се дължи на т. нар. делта вариант на коронавируса, известен и като B.1.617 или индийски вариант - той беше идентифициран за първи път през октомври миналата година в индийския щат Махаращра. Световната здравна организация предупреди, че той се превръща в доминираща форма на коронавируса в световен мащаб и вече се среща в повече от 80 страни.

Коронавирус: Най-голям брой новозаразени в Израел от два месеца заради варианта "Делта"

Коронавирус: Най-голям брой новозаразени в Израел от два месеца заради варианта "Делта"

Половината от заразените са деца, а една трета от заразените са били ваксинирани

Към момента в Израел 65% от населението е със завършена имунизация, с поставени две дози ваксина. Властите се опасяват, че при сегашните обстоятелства, ако не се възстановят ограничителните мерки, индийският вариант може да предизвика нова вълна сред неваксинираните и дори сред тези, които са получили ваксина.

Според специалистите, делта вариантът е 1.5 пъти по-заразен от алфа варианта на коронавируса SARS-CoV-2, регистриран във Великобритания. За сравнение, числото R - средния брой хора, които заразява всеки носител на вируса - за изходния вариант, идентифицирани за първи път в китайския Ухан, беше 3. При алфа варианта числото R е около пет, докато при делта варианта то варира между 6 и 8.

Делта вариантът не се различава по своята основна структура от останалите варианти на коронавируса. Подобно на другите, той има определени генетични промени в протеина на шипчетата, с които е покрит. Напомняме, именно шиповият протеин му позволява да се прикрепи към клетките в човешкия организъм. Делта има две мутации в този белтък, които му помагат по-лесно да се прикрепва към клетките, по-специално белодробните.

Според учените, именно тези генетични промени правят индийския вариант по-заразен, както и по-устойчив към ваксините. Те допускат, че делта може да има и други характеристики, които все още са неизвестни.

Трябват две дози ваксина за силна защита срещу индийския коронавирус вариант

Трябват две дози ваксина за силна защита срещу индийския коронавирус вариант

Две дози осигуряват 81% защита срещу индийския вариант и 87% срещу британския вариант

Изследване на британски учени, публикувано в сп. "Lancet", показва, че две седмици след прилагането на втората доза от ваксината на Pfizer-BioNTech, нейната ефективност срещу този вариант е 88%. Това е малко по-малко от ефективността й към алфа варианта, която е 93%. По отношение на предотвратяването на хоспитализация, данните от 14 хиляди случая показват 96% ефективност при две дози от ваксината на Pfizer-BioNTech.

Действието на ваксината зависи не само от заразността на самия вирус, но и от степента на излагане на хората, количеството на вирусните частици, попаднали в тялото им, както и доколко добре функционира имунната им система. Излагането на големи количества от вируса, особено на тези с характеристиките на делта варианта, може да доведе до пробив в изградената от ваксината защита.

Наблюденията в Израел показват, че масовата ваксинация е довела през последните месеци до драстичен спад на новозаразените, на тежките случаи и на смъртните случаи. От данните обаче се вижда, че ваксинацията не елиминира напълно вероятността от инфекция. Между 22 май и 20 юни в страната са установени 564 нови случая, съобщават от израелското министерство на здравеопазването. От тях 385 са при хора, които не са били ваксинирани срещу COVID-19, 13 от заразените са приели само първата доза и 165 души са получили и двете дози. Т.е. 29% от тези, които са се заразили с COVID-19, са били ваксинирани.

Учените посочват, че колкото по-висок е процентът на ваксинираните, толкова по-малко са възможностите за разпространение и размножаване на вируса. При определено ниво на този процент се създава групов имунитет - възможността за заразяване се потиска в достатъчна степен, за да бъде защитена цялата популация, включително е неваксинираните. Ако даден вариант на вируса е по-силно заразен, това означава, че по-голям процент от населението трябва да бъде ваксинирано, за да се постигне групов имунитет.

ЕМА одобри ваксината Pfizer за деца на възраст 12-15 години

ЕМА одобри ваксината Pfizer за деца на възраст 12-15 години

Няма "големи опасения" за странични ефекти, но САЩ съобщават за няколко случая на лек миокардит, при младежи с иРНК ваксини

В началото на юни, когато нивата на разпространение на коронавируса в Израел все още бяха много ниски, здравните власти одобриха ваксинирането на възрастовата група от 12 до 15 години с ваксината на Pfizer. Преди това се появиха се съобщения за случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) сред хора на възраст между 16 и 30 години, които са били ваксинирани. В по-голямата част от случаите реакцията беше лека и възпалението премина бързо. С оглед на това, че рискът е минимален, специалистите одобриха приложението на ваксината при децата от 12 до 15 г. Сега, заради нарасналия брой на новозаразените, израелските експерти не само одобряват, но и препоръчват децата да бъдат ваксинирани.

Учените посочват, че дори да се появи нова по-вирулентна и заразна форма на коронавируса, която е с по-голяма устойчивост към ваксините, пътят към разработването на нова ваксина, пригодена за нея, ще бъде по-кратък, отколкото досега.

Засега израелското здравно министерство не бърза да въвежда отново ограничителните мерки, а разчита на проследяване на контактите, разширяване на тестването и засилено наблюдение на хората, които напускат и влизат в страната през международното летище "Бен Гурион".