Израелските депутати разпуснаха Кнесета (парламента). Страната ще гласува на нови предсрочни избори на 2 март 2020 г., пише "Таймс ъв Израел".

Държавата ще проведе избори за трети път за 11 месеца, след като партиите не успяха да сформират коалиция.

Израел се насочва към безпрецедентен трети вот за 1 г.

Израел се насочва към безпрецедентен трети вот за 1 г.

В продължение на седмици Бенямин Нетаняху и основният му опонент Бени Ганц се опитваха да избегнат нови избори

Кнесетът беше автоматично разпуснат в сряда полунощ, но депутатите продължиха да дебатират новия вот до ранните часове на днешния ден.

Тъй като нито един депутат не получи подкрепата на 61 законодатели за работещо мнозинство до полунощ в сряда, Кнесетът официално беше разпуснат и автоматично бяха насрочени нови избори за след 90 дни, което се пада на 10 март 2020 г. Но депутатите започнаха дебата преди полунощ и имаха възможност да прокарат законодателство за по-ранна дата за провеждане на изборите преди днес президентът Реувен Ривлин официално да обяви, че няма достатъчно подкрепа за съставяне на коалиционно правителство.

На 2 март Израел с безпрецедентен трети вот за под година, ако няма коалиция

На 2 март Израел с безпрецедентен трети вот за под година, ако няма коалиция

Кнесетът се очаква да бъде разпуснат в сряда вечерта

10 март се пада израелски празник и депутатите решиха вотът да се проведе на 2 март. Законопроектът за изборите беше прокаран на второ и трето четене с 96 гласа "за" и седем "против". Премиерът Бенямин Нетаняху, който не присъства в началото, се появи за гласуванията, които бяха проведени преди 03,30 часа днес.

Социологически проучвания показват, че нито една партия няма да успее да получи мнозинство.