Изглежда Израел се насочва към безпрецедентни трети избори в рамките на година, което ще удължи политическата безизходица и ще подкопае вярата на много граждани в демократичния процес, информира АП.

В продължение на седмици Бенямин Нетаняху и основният му опонент Бени Ганц се опитваха да избегнат нови избори, които вероятно ще произведат подобен резултат. Но никой от тях не показа склонност да направи компромис за споделено управление. Наскоро повдигнатите срещу Нетаняху обвинения още повече усложниха ситуацията.

На 2 март Израел с безпрецедентен трети вот за под година, ако няма коалиция

На 2 март Израел с безпрецедентен трети вот за под година, ако няма коалиция

Кнесетът се очаква да бъде разпуснат в сряда вечерта

След изборите през септември двамата политици не успяха да формират коалиция. В прозореца от три седмици те не успяха да обединят сили за избягване на ново гласуване.

Двете страни обявиха, че ще работят до последния момент за излизане от политическата криза, но пробивът изглежда все по-малко вероятен. Крайният срок изтича тази нощ. "Ликуд" на Нетаняху и "Синьо и бяло" на Ганц се споразумяха да внесат законодателство за разпускане на парламента и провеждане на нови избори на 2 март. Ако законопроектът не бъде прокаран преди крайния срок, новите избори ще се проведат автоматично на 10 март.

Последните социологически проучвания показват подобна безизходица, ако се проведат нови избори.

Трети вот в Израел отново няма да реши политическата криза

Трети вот в Израел отново няма да реши политическата криза

Проучване показва изравнени сили на основните партии