Израел няма да позволи на нито един сирийски бежанец да навлезе на територията на еврейската страна, но ще продължи да предоставя хуманитарна помощ.

Това съобщи израелският военен министър Авигдор Либерман, цитиран от "Ройтерс".

Повече от 120 000 души в Югозападна Сирия са принудени да бягат, откакто сирийското правителство започна офанзива срещу бунтовници за връщане на територия до границата с Йордания и окупираните от Израел Голански възвишения.

Израелската армия съобщи, че през последните дни се забелязва увеличаване на броя на сирийските граждани в бежански лагери на сирийската страна на Голан. Армията добави, че е изпратила хуманитарна помощ на четири локации.

Либерман използва "Туитър", за да потвърди позицията на Израел, след като енергийният министър Ювал Щайниц заяви по-рано, че няма да се допускат бежанци на израелска територия.

"Ние отблизо следим събитията в Южна Сирия. Ще защитаваме интересите на Израел в сигурността. Както винаги, ние ще бъдем подготвени да предоставим хуманитарна помощ на цивилните, на жените и децата, но няма да приемем нито един сирийски бежанец на територията си", написа Либерман.

Израелската армия е доставила 300 палатки, 28 тона храна, медицинско оборудване и лекарства, дрехи и обувки.