Израелската армия съобщи, че е блокирала тунел, прокопан от Хамас - радикалната групировка, която управлява ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

Тунелът е бил предназначен за проход за екстремистите от анклава към Израел.

Палестински бойци използваха тунели по време на войната в Газа през 2014 г. Оттогава Израел разработва технологии за откриване на такива съоръжения и изгради подземна бетонна бариера със сензори, чиято цел е да осуетява опитите за прокопаване на тунели през границата.

През последните години израелските военни разкриха няколко тунела. Последният беше "неутрализиран" преди година, но бе възстановен с два маршрута, отвеждащи към Израел, въпреки че те не преминават подземната бариера, се посочва във военно комюнике.

Нови израелски удари над Сирия

Нови израелски удари над Сирия

Има данни за жертви и ранени

Говорителят на Хамас Фаузи Бархум заяви, че групата има "правото да използва всички средства за укрепване и развитие на своите способности" и че израелското съобщение представя "фалшиви постижения" на обществеността.

Новината идва около седмица след разпалването на насилие в региона, по време на което израелските сили бомбардираха палестински цели, а бойците на "Ислямския джихад" в Газа изстреляха стотици ракети към Израел.

Израел съсредоточи тридневната си операция върху "Ислямски джихад" - подкрепяна от Иран въоръжена групировка, като същевременно избягва пряка конфронтация с по-голямата и по-мощна Хамас, която управлява Газа от 2007 г. насам.

Над 580 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 580 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Ескалация на напрежението

Знаехме за този тунел, но изчакахме операцията да приключи, преди да действаме, поясни израелски военен говорител.

Той допълни, че това е "некинетична операция", което означава, че Израел е наводнил тунела, преминаващ дълбоко под земята.

Това беше "тунел в доста напреднала фаза", който би трябвало да е предназначен за превеждане на въоръжени лица или бойци в Израел, за да атакуват израелците, посочи говорителят.

Израелската армия ликвидирала водачите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидирала водачите на "Ислямски джихад"

При израелските въздушни удари в Газа вече има 15 жертви, ранените са 120 души.