Израелската партия на труда съобщи, че прекратява отношенията си с Лейбъристката партия на Великобритания, информира "Ройтерс".

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е обвиняван в антисемитизъм и показване на омраза към израелските политици.

Корбин под прицел след среща с крайнолеви евреи

Корбин под прицел след среща с крайнолеви евреи

Присъстващите са крещели "майната му на капитализма"

Отговорен съм да призная враждебността, която показвате към еврейската общност и антисемитските изявления и действия, които позволихте като лидер на Лейбъристката партия на Великобритания, написа в писмо до Корбин лидерът на Израелската партия на труда Ави Габай.

Корбин, лидер на британската опозиция, който неочаквано оглави партията през 2015 г., подкрепя правата на Палестинците и критикува политиките на Израел. Той многократно е обвиняван, че си затваря очите за антисемитски коментари в партията и групите, които поддържа.

Еврейски лидери обвиниха Джереми Корбин в антисемитизъм

Еврейски лидери обвиниха Джереми Корбин в антисемитизъм

Корбин се извини за наречените от него "джобове на антисемитизъм"

През миналия месец еврейски организации във Великобритания организираха улична демонстрация срещу Корбин пред британския парламент. Те го обвиняват в крайнолеви възгледи, враждебни на евреите.

Пиша ви, за да ви информирам, че временно прекратяваме всички форми на отношения между Израелската трудова партия и лидера на Лейбъристката партия на Великобритания, допълва Габай.

Според него Корбин е показал "публична омраза" към политиките на израелското правителство, включително и към опозицията.

Израелската трудова партия е част от Ционисткия съюз в Кнесета, който контролира 24 места в 120-местния законодателен орган.