Жестокото клане на Хамас на 7 октомври беше предшествано от месеци на предупредителни знаци, забелязани от войници за наблюдение на IDF и пренебрегнати като маловажни от служители на разузнаването, според разкази на очевидци, дадени през последните дни, пише "Таймс оф Израел".

Най-малко три месеца преди атаката войници за наблюдение, служещи в база в Нахал Оз, съобщиха за признаци, че нещо необичайно се случва на вече бурната граница с Газа, разположена на километър от тях.

Дейността, докладвана от войниците, включваше информация за агенти на Хамас, които провеждат тренировки по няколко пъти на ден, копаят дупки и поставят експлозиви по границата. Според разказите на войниците не са предприети действия от тези, които са получили сигналите.

Войниците за наблюдение на IDF, наричани на иврит tatzpitaniyot, принадлежат към Корпуса за бойно разузнаване и действат по границите на страната, както и в целия Западен бряг.

Войниците за наблюдение са наричани от мнозина "очите на армията", тъй като те предоставят разузнавателна информация в реално време, 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Войниците събират информация чрез различни камери, сензори и карти и се очаква да са наясно с всяка малка промяна, която се случва в 15-30 километра земя, за която всеки от тях е отговорен.

След като съответна информация бъде събрана от войниците за наблюдение, тя се предава нагоре по командната верига, включително на служители на разузнаването, които след това определят какви стъпки трябва да бъдат предприети. Въпреки това, според разказите на двама войници за наблюдение, разположени в база в кибуца Нахал Оз, знаците за това, което ще се случи на 7 октомври, никога не са били взети на сериозно.

В сегмент, излъчен по Kan News в сряда вечерта, двама войници, Яел Ротенберг и Мая Десиатник, разказаха своите преживявания през месеците преди атаката и до 6:30 сутринта в събота, 7 октомври.

Ротенберг коментира, че често е виждала много палестинци, облечени в цивилни дрехи, да се приближават до граничната ограда с карти, да изследват земята около нея и да копаят дупки. Веднъж, когато предава информацията, й казват, че са фермери и няма от какво да се притеснява.

Ротенберг е спяла, когато атаката е започнала и от войниците за наблюдение, които са били в жилищните помещения тази сутрин, тя е единствената, която е оцеляла. Десятник, която е на смяна, е единственият друг войник в базата, който не е убит или отвлечен.

"Това е вбесяващо", коментира за провала на разузнаването. "Видяхме какво се случва, казахме им за това и ние бяхме убитите."

Терористите от Хамас започнаха да тренират на граничната ограда без прекъсване, каза Десятник. Първоначално беше веднъж седмично, след това веднъж на ден и след това почти постоянно.

В допълнение към предаването на информация за честотата на обучението, което се провежда на оградата, войникът за наблюдение каза, че е събрала доказателства за съдържанието на обучението, което включва как да се управлява танк и как да се премине в Израел през тунел. Тъй като активността на границата се увеличава, тя осъзнава, че "е просто въпрос на време" нещо да се случи.

Бившият tatzpitaniyot Амит Йерушалми и Ноа Мелман потвърдиха разказите на двамата оцелели в интервю, публикувано от Канал 12 в четвъртък сутринта.

Йерушалми е приключила задължителната си служба месец преди 7 октомври и е наблюдавала повишената активност на границата с Газа в месеците, предшестващи освобождаването й.

"Седяхме на смени и видяхме колоната от микробуси. Видяхме обучението, хора, които стреляха и се търкаляха, тренираха да превземат танк. Обучението премина от веднъж седмично до два пъти седмично, от всеки ден до няколко пъти на ден", каза тя пред Канал 12.

"Видяхме патрули по границата, хора с камери и бинокли. Това се случи на 300 метра от оградата. Имаше много безредици, хората слязоха до оградата и взривиха невероятно количество експлозиви - беше лудост."

Подобно на Ротенберг и Десиатник, Йерушалми каза, че е предала информацията, но изглежда никой не я е взел на сериозно.

"Видях какво се случва, записах всичко на компютъра и го предадох. Не знам какво се случи с него, всъщност не знаем какво правят с информацията."

Мелман приключва задължителната си служба преди около девет месеца, но каза пред Канал 12, че дори тогава е имало индикации за това, което предстои, включително фалшива гранична ограда, поставена от Хамас, за да могат терористите да се упражняват отново и отново да взривяват границата и преминаване от другата страна.

"Нашите командири ни казаха да докладваме какво сме видели, но всички се отнасяха към това като към нормално, като към рутинно", каза тя.

В сряда вечерта видеозаписи бяха придобити и излъчени от Канал 12, в които конвой от бели пикапи - които са предпочитани от терористите на Хамас и бяха използвани на 7 октомври - може да се види как преминава покрай граничната ограда, като в един момент спират, докато шофиращите наблюдават границата.

Канал 12 казва, че кадрите са заснети месец преди 7 октомври, но това твърдение е оспорено, като други доклади твърдят, че са заснети само една седмица преди това.

Военен кореспондент на Ynet го нарече "стара новина" в публикация в X, бивш Twitter. "Това са пикапи с агенти на Хамас; те патрулираха по граничния път с Газа всеки ден от 2015 г.", добави той.

Репортаж от новинарското издание от 2015 г. подкрепя твърдението му с кадри на Хамас, патрулиращи по тогавашния новопостроен граничен път, на около 300 метра от оградата.

По това време Ynet съобщи, че не е ясно дали патрулите се извършват за разузнавателни цели или целта им е да сплашат IDF.

Йерушалми обясни на Канал 12, че патрулът, показан в скорошното видео, се различава от обикновените патрули, въпреки че тя не обясни защо.

"Когато видяхме конвоя от пикапи, казахме, че е подозрително, не бива да се случва, това не е нещо, което правят всеки ден. През двете години, в които служих, никога не съм виждала нещо подобно."

В седмиците преди 7 октомври Ротенберг забелязва, че усилията на бойците на Хамас са съсредоточени в две конкретни точки от района, за който тя отговаря за проследяване. Въпреки това тя продължава да чува от своите командири, че това не е важно и че не може да се направи нищо по въпроса.

На 7 октомври районите, подчертани от Ротенберг, са само две от множеството точки покрай оградата, през която 2500 терористи на Хамас нахлуха в Израел.

Десятник започва смяната си в 3:30 сутринта на 7 октомври. Започва нормално, разказва тя, но в 6:30 сутринта всичко се промени.

"Видяхме хора, които тичаха към границата от всички посоки, тичащи с оръжия. Видяхме мотоциклети и пикапи да се движат право към оградата", каза тя. "Гледахме как взривяват оградата и я разрушават. И може би сме плакали, но продължихме да вършим работата си в същото време."

Точно тогава им прекъсват камерите.

Говорейки пред Канал 12, Йерушалми засяга това, което оцелелите от клането смятат за пълен провал на IDF да ги защити, след като не приемат сериозно предупрежденията им.

"Те (войниците за наблюдение) разбраха какво се случва и знаеха точно какво да направят. Обикновено при тези събития много бързо разбирате какво се случва."

"Бяхме научени, че ще докладваме за инцидента, ще насочим хеликоптери към мястото и някой ще дойде и ще ни спаси", каза тя. "Нашата мисия беше да защитим кибуца, а не себе си. Винаги казваха, че някой ще дойде и ще ни защити.