Израелските сили убиха четирима тежко въоръжени палестинци, опиталио да преминат границата на Газа, съобщават израелските военни, цитирани от "Ройтерс".

Военните са открили огън, след като един от терористите преминава границата. 

Мъжете са били въоръжени с щурмови пушки, противотанкови ракети и ръчни гранати.

Военният говорител Джонатан Конрик е заявява пред репортери, че мисията на мъжете е неясна, но е било извършено мащабно нападение срещу войници или цивилни.

Нито една от палестинските групировки на Газа не претендира, че загиналите са нейни членове. Конрик заявява, че военните се опитват да определят принадлежността им. Той уточнява, че са били облечени в различни униформи и че са участвали в бой с оръжие с войниците, преди да бъдат убити. Никой израелец не е пострадал.

Газа се управлява от ислямистката група Хамас, която е водила три войни с Израел през последното десетилетие. Конрик пояснява, че Хамас носи пълна отговорност за всяко насилие, произтичащо от Ивицата Газа.

В Газа говорителят на Хамас Фаузи Бархум отказва да коментира подробностите за съботния граничен инцидент, но обвинява Израел в насилието.

"Това, което се случи, отразява гнева срещу окупационните престъпления в Йерусалим и срещу продължаващата несправедлива блокада на Газа", посочва Барум.

Израел изтегли войските и заселниците си от територията през 2005 г., но държи анклава под блокада. Напрежението по границата е високо с чести жертви.