Израелците гласуват на местни избори. Правителството се надява новият почивен ден да помогне за преодоляване на ширещата се в страната изборна апатия и да се увеличи традиционно ниската избирателна активност, пише "Таймс оф Израел".

Избирателните секции отвориха врати в 07,00 часа и ще работят до 22,00 часа местно време. Предварителните резултати се очакват тази нощ, а финалното преброяване ще стане в сряда.

Около 6,6 милиона граждани на Израел на възраст над 17 г. имат право да гласуват на местните избори, на които ще изберат представители на 251 градски и общински съвета, а също така и кметове.

Избирателите пускат две бюлетини: една за кмет (петгодишен мандат) и една за партиен кандидат, който желаят да ги представлява в местния съвет. Ако нито един кандидат за кмет не получи повече от 40% подкрепа на вота днес, двамата кандидати с най-голяма подкрепа ще участват на балотаж на 13 ноември.

За първи път е даден почивен ден на израелците на изборите след приемане на нов закон от Кнесета.

На последните избори през 2013 г. 51,9% от израелците излязоха да гласуват. В Йерусалим гласуваха 36,1%, в Тел Авив - 28,7 на сто, а в Хайфа - 32,7 на сто.

Най-голямата битка на днешния вот ще е за Йерусалим. Основните кандидати са израелският министър по йерусалимските дела Зеев Елкин и членовете на йерусалимския съвет Моше Лион и Офер Беркович.

Повече от 300 000 арабски жители на Йерусалим се очаква да бойкотират местните избори.