Смъртността от коронавирусната инфекция в Русия е с 5.4 пъти по-висока от тази, която отчита официалната статистика, съобщи радио "Свобода" с позоваване на института за проучване на здравните показатели Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)към Вашингтонския университет.

Изследователите са преизчислили официалните данни за смъртността от COVID-19 между март 2020 г. и май 2021 г., като са отчели данните за надвишената смъртност. Уточнява се, че учените са извадили от числата, отразяващи този показател, смъртните случаи, които се дължат на несвързани с пандемията причини или косвени фактори. Такава причина е, например, горещото лято в Европа.

Отчитайки влиянието на подобни фактори извън пандемията COVID-19, се оказва, че по света коронавирусната инфекция е отнела живота на най-малко 6.9 милиона души, което двойно повече от официалната статистика, отчетена от правителствата.

Според математическия модел на IHME, в Русия от COVID-19 са починали 593 610 души. Това е с 443 хиляди души повече от жертвите, отчетени от официалната статистика. Т.е. официалният им брой е под една пета от реалния.

Русия с над 400 000 смъртни случая през пандемията

Русия с над 400 000 смъртни случая през пандемията

Официално се съобщава за 250 000 починали

Преизчислените данни показват, че в САЩ действителният брой на жертвите е 905 289 - по официални данни те са близо 595 хиляди, т.е. в статистиката са попаднали около 60% от действителните случаи.

Същевременно дори държавният статистическия институт на Русия - Росстат, отчита, че в официалните данни смъртнотта е видимо занижена.

Според Росстат, към края на април жертвите на коронавируса в страната са над 250 хиляди. В началото на февруари ученият Дмитрий Кобак от университета в Тюбинген заяви, че към тогавашния момент в Русия от COVID-19 са починали около 360 хиляди души.

Числата за смъртността от COVID-19 в Русия са занижени в пъти, според демографски данни

Числата за смъртността от COVID-19 в Русия са занижени в пъти, според демографски данни

2 пъти според Росстат...