Изтребителите на НАТО, базирани в литовската авиобаза „Зокняй” и естонската военновъздушна база „Емари”, на три пъти са вдигани по тревога за съпровождане на руски самолети за по-малко от седмица.

Това съобщава военното министерство на Литва в обзор на ситуацията в балтийското въздушно пространство, цитирано от ТАСС.

Първият сигнал за прихващане на руски самолет е получен на 4 април в „Емари”, където са дежурили белгийски самолети Ф-16. Както се отбелязва в съобщението на ведомството, руският самолет е летял в съответствие със съгласувания предварително план, с включен транспондер и с поддържане на радио комуникация с наземната контрола.

Полетът е извършен в международното въздушно пространство над Балтийско море от континентална Русия до Калининградска област, уточняват от ведомството.

На 7 април белгийски изтребител от „Емари” и на 8 април испански изтребител Eurofighter Typhoon, разположен в „Зокняй”, са ескортирали руски самолети.

Разпознаването и съпровождането на въздушни цели се явява обикновена практика. На ротационен принцип, продължаващ 4 месеца, изтребители на страните членки на НАТО, базирани в „Зокняй” и „Емари”, патрулират в небето над Балтика, тъй като балтийските държави не разполагат със собствени самолети. Руското военно министерство нееднократно е заявявало, че полетите на руски военни самолети се изпълняват над неутрални води в съответствие с международните правила, припомнят от ТАСС.