Извадиха едната от двете "черни кутии" на катастрофиралия индонезийски самолет, обяви транспортният министър на страната, цитиран от АФП.

Тя е открита няколко дни след падането на самолета с 62 души на борда.

В Индонезия обявиха вероятната причина за самолетната катастрофа

В Индонезия обявиха вероятната причина за самолетната катастрофа

Това все още не е окончателното заключение

Пътническите самолети обикновено имат две "черни кутии" - с техническите параметри от полета и със запис на разговорите в пилотската кабина.

Министър Буди Сумади съобщи на брифинг, че са открили "черната кутия" с техническите параметри от полета. Това ще помогне да се разбере каква е причината за рязкото падане на самолета с 3000 метра за по-малко от минута във водите до столицата Джакарта.

АП съобщи, че индонезийски водолази от ВМС, които претърсват океанското дъно, са извадили едната "черна кутия" на падналия самолет на компанията Sriwijaya Air в Яванско море.

Откриха черните кутии на падналия самолет в Индонезия

Откриха черните кутии на падналия самолет в Индонезия

Все още не е ясно кога ще бъдат извадени от морето

Телевизионни кадри показват водолази на надуваема лодка да носят голяма синьо-бяла кутия с устройството, която е транспортирана до пристанище в Джакарта.

Военните обявиха, че другата "черна кутия" вероятно ще бъде открита скоро.

Най-малко 160 водолази са мобилизирани, включително 3600 спасители, 13 хеликоптера, 54 големи кораба и 20 малки лодки. Те претърсват района северно от Джакарта, където пътническият самолет с Полет 182 падна и потъна на дълбочина 23 метра.

Над 60 жертви на самолетната катастрофа в Индонезия

Над 60 жертви на самолетната катастрофа в Индонезия

Причините се изясняват, вече са намерени отломки

До момента са събрани 74 чувала с човешки останки, които са изпратени за идентифициране на загиналите. В понеделник бе установена самоличността на първата жертва - 29-годишния Оки Бисма от екипажа.

Изключва се самолетът да се е разпаднал във въздуха.

Авиационният сектор в Индонезия не е един от най-безопасните. САЩ забраниха индонезийски авиопревозвачи да изпълняват полети в страната от 2007 г., но забраната бе отменена през 2016 г. след подобряване спазването на международните стандарти. ЕС отмени подобна забрана през 2018 г.

Sriwijaya Air е имал само малки инциденти в миналото.

Самолет изчезна от небето над Индонезия

Самолет изчезна от небето над Индонезия

На борда му е имало 56 души

През 2018 г. самолет "Боинг" 737 MAX 8 на Lion Air катастрофира в Яванско море и всички 189 души на борда загинаха при самолетната катастрофа, която е станала в резултат проблем с автоматизирана система за контрол на полета, но самолетът на Sriwijaya Air не е имал такава система.