Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се срещне с колегите си от Австрия, Италия, Франция, Гърция, България и Испания в Брюксел в неделя, за да обсъдят европейските политики в областта на миграцията.

Това съобщиха дипломатически източници пред ДПА.

Разговорите, които ще се проведат четири дни преди срещата на върха на ЕС, имат за цел излизане от кризата в ЕС по казуса за миграцията. Държавите членки не могат да постигнат единна позиция за мигрантите. Въпросът заплашва да раздели управляващата коалиция в Германия, докато новото италианско правителство засилва натиска над останалите държави членки да помогнат за овладяване на миграционната вълна.

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

Ще изгражда специални центрове, например в Северна Африка

Италианският всекидневник "Кориере дела сера" първи съобщи за срещата, на която ще участват България и Австрия като настоящ и следващ ротационен председател на ЕС. Информацията е потвърдена от италиански дипломатически източници.

Германският вестник "Билд" съобщава за заплануваните преговори, цитирайки дипломатически източници. Германия ще представи пред страните членки компромисно предложение за миграцията, разкри гръцки правителствен представител пред изданието.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП, потвърди минисрещата.