Лидерите на Европейския съюз ще проведат извънредна среща на върха на 28 май - два дни след края на изборите за Европейски парламент. Те ще започнат процес по номиниране на следващите лидери на институциите на Общността.

Това стана ясно от съобщение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в "Туитър" след края на срещата на върха на ЕС в Сибиу, Румъния.

Два дни след изборите евролидерите бистрят номинацията за шеф на ЕК

Два дни след изборите евролидерите бистрят номинацията за шеф на ЕК

Номинираният трябва да бъде одобрен от Европейския парламент

Свиквам специална среща на Европейския съвет на 28 май за стартиране на процеса по номиниране на следващите лидери на институциите на ЕС. Това трябва да бъде бързо, ефективно и в съответствие с нашите Договори. Ако не бъде постигнат консенсус, няма да се поколебая да подложа тези решения на гласуване през юни, написа той.

Срещата, подобна като проведената след вота през 2014 г., ще даде възможност на лидерите да обсъдят предпочитанията си кой да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Парламентът, който ще заседава на 2 юни след вота на 23-26 май, притиска Европейския съвет да номинира за наследник на Юнкер от водещите кандидати на спечелилите партии. Но много национални лидери не са склонни да приемат така наречения процес "шпиценкандидат" (водещ кандидат).

Евролидерите официално ще номинират кандидат за шеф на ЕК на срещата на върха на 20-21 юни. Номинираният трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.