Лидерите на Европейския съюз вероятно ще проведат среща на върха в Брюксел на 28 май, два дни след приключване на изборите за Европейски парламент, за да обсъдят кой трябва да оглави Европейската комисия през следващите пет години.

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на източници.

Топ кандидатите за шеф на ЕК влязоха в сблъсък за плана за армия на ЕС

Топ кандидатите за шеф на ЕК влязоха в сблъсък за плана за армия на ЕС

Дебатът се проведе в Европейския университетски институт във Флоренция

Срещата, подобна като проведената след вота през 2014 г., ще даде възможност на лидерите да обсъдят предпочитанията си кой да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия, обявиха трима високопоставени източници.

Парламентът, който ще заседава на 2 юни след вота на 23-26 май, притиска Европейския съвет да номинира за наследник на Юнкер от водещите кандидати на спечелилите партии. Но много национални лидери не са склонни да приемат така наречения процес "шпиценкандидат" (водещ кандидат).

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вероятно ще обяви плановете за специалната среща на върха по време на форума в Сибиу, Румъния, през следващия четвъртък. Те официално ще номинират кандидат за шеф на ЕК на срещата на върха на 20-21 юни. Номинираният трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.