Основните кандидати за поста председател на следващия състав на Европейската комисия влязоха в словесен сблъсък относно плановете за създаване на армия на ЕС по време на дебат, съобщава EUOBSERVER.

Дебатът се проведе в Европейския университетски институт във Флоренция.

Германският кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер и белгийският либерал Ги Верхофстат одобряват идеята, но холандският избраник на левяоцентристите Франс Тимерманс я отхвърли като нереалистична.

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Телевизионният дебат между Манфред Вебер и Франс Тимерманс се проведе в сряда вечерта

"Няма да има армия на ЕС в близко бъдеще", категоричен е Тимерманс.

"Политико" отбелязва, че на моменти проведеният в четвъртък дебат е бил толкова разгорещен, че е трудно да се представи, че те могат да образуват коалиция след изборите за Европейски парламент този месец.

На дебата участва и Ска Келер от Европейската зелена партия.

Четиримата кандидати представиха различни визии за бъдещето на ЕС, особено по социалните и икономическите политики. Най-големите противоречия бяха при обсъждането на сигурността на ЕС и дали блокът трябва да създаде армия.

Но те намериха обща база, че държави членки на ЕС възпрепятстват интеграцията в много области.

Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат използва встъпителното си изказване да съобщи публично, че АЛДЕ планира да се разпусне след изборите този месец и да сформира ново центристко политическо семейство в партньорство с френския президент Еманюел Макрон и кандидатите от листата му "Ренесанс".

Снимка 421300

Източник: ЕПА

"Ние ще създадем нова група, световна група, проевропейска центристка група, заедно с Еманюел Макрон", съобщи той.

Вебер е сочен за фаворит за поста председател на Европейската комисия. Той повтори основните си предложения, включително "голям план срещу рака" и създаване на "ФБР на европейско ниво".

"Политико" пише, че по време на дебата най-голям спор е възникнал по въпроса за армия на ЕС. Изданието пояснява, че Верхофстат и Вебер като цяло подкрепят армия на Общността, а Тимерманс и Келер са изразили скептицизъм.

"Европейска армия", обяви Верхофстат, след като изрази съгласие с Вебер, че трябва да бъде ЕС версия на ФБР.

Най-голямото прахосване на пари в ЕС е за армията, начинът, по който ние ги организираме. Ние харчим близо половината от това, което отделят американците. Ние харчим три пъти повече от руснаците за отбрана в Европа, но не съм сигурен дали руснаците достигнаха до там, че ние да сме способни да ги спрем. Европейска армия от 20 000 души през 2024 г. Нека го направим, каза Верхофстат.

Тимерманс не е съгласен с предложението за ФБР и особено за армия на ЕС.

Не прекалявайте с обещанията. Няма да има европейска армия скоро, смята той.

Вебер се застъпи за Верхофстат. "Трябва да имаме по-големи амбиции.  Фундаментална идея е никога да няма отново война в Европа. Днес е немислимо, но с обща европейска армия ще бъде тотално немислимо", вярва той.

"Политико" анализира, че без значение кой ще е новият лидер на Европейската комисия, Европейският съюз ще продължи да среща проблеми в отбраната и външната си политика.

В края на дебата кандидатите допълнително показаха различията си относно вижданията си за ЕС и бъдещето на Общността.

Верхофстат призова Европа да се обедини, за да се конкурира с Китай, Индия и САЩ.

"Новият световен ред не е ред на държавите. Новият световен ред е ред на империите - империи като Китай, като Индия, като Русия, като САЩ. Само заедно в един реален Европейски съюз можем да успеем и да оцелеем", вярва либералът.

Вебер се фокусира върху основната тема в предизборната си кампания за необходимостта ЕС да се доближи до европейските граждани, което е най-добрият начин да се отговори на популистката и националистическа риторика.

Тимерманс пък предупреди, че ЕС се бори за оцеляването си.

Ска Келер призова гласоподавателите да помислят за бъдещето на планетата и младите поколения, които излизат по улиците, за да протестират срещу климатичните промени.