Основните кандидати за председател на Европейската комисия проведоха първи дебат няколко седмици преди изборите за Европейски парламент, информира "Политико".

Телевизионният дебат между Манфред Вебер (Германия, Европейската народна партия) и Франс Тимерманс (Холандия, ПЕС) се проведе в сряда вечерта.

Между двамата не възникна реален сблъсък, очакван при такива дебати, но все пак имаше моменти на разногласия.

Дебатът беше разделен на двa сегмента. В първата част двама журналисти от телевизионния канал France 24 задаваха въпроси за ЕС на френски език (Вебер отговаряше на английски език, а Тимерманс на френски език). Втората част, водена от британски журналист, се проведе на английски език (и двамата отговаряха на английски език).

Тимерманс владее шест езика и има политически опит ( в момента е първи заместник-председател на Европейската комисия, бивш външен министър на Холандия). Вебер е лидер на най-голямата група в Европейския парламент, която се очаква да спечели изборите през май. Той е подкрепян от всички лидери на Европейската народна партия в Европейския съвет, включително и Ангела Меркел.

Във френската част от дебата двамата кандидати като цяло бяха единодушни. Те призоваха за по-координирана европейска отбрана и промени в правилата на ЕС за предоставяне на убежище. И двамата признаха, че миграцията е намалена благодарение на "усилията на проевропейските партии в Европейския парламент и страните членки".

Двама също така са съгласни, че Европейският парламент трябва да продължи да заседава и в Страсбург, макар че много депутати искат парламентът да бъде базиран само в един град, тъй като ще се спестят разходите за пътуване между Брюксел и Страсбург.

"Обичам Страсбург. За мен Страсбург е мястото, където наистина можете да усетите Европа", обяви Вебер.

"Наистина усещам европейското в град Страсбург", добави Тимерманс от своя страна.

Двамата също споделят едно и също мнение за неяснотата около планове на френския лидер Еманюел Макрон за Европа (Макрон има неофициален съюз с либералите в Европа).

Тимерманс вярва, че правителство на Макрон "понякога прави ясен десен избор". Вебер беше по-предпазлив, като намекна, че отхвърля визията на френския лидер за борба между прогресивните и популистите на изборите за Европейски парламент. Той поясни, че ще се бори за "компромис" и "християнскодемократична Европа".

Когато лидерът на Европейската народна партия нападна Тимерманс за потенциален съюз с "комунистически партии", които "не подкрепят Европа", холандецът отговори, че работи "добре" с гръцкия премиер Алексис Ципрас, чиято партия е член на крайната левица. Но Тимерманс добави, че "с някои като Меланшон, който иска да унищожи ЕС, не виждам как можем да работи заедно". Той тук има предвид лидерa на движение "Непреклонна Франция" Жан-Люк Меланшон.

По време на дебата на английски Вебер коментира, че унгарският премиер Виктор Орбан е взел решение, неприемливo за него. По думите му все още има вероятност партията на Орбан ФИДЕС да бъде изгонена от Европейската народна партия. След това германецът спомена други европейски партии, които създават проблеми в традиционните европейски политически групи, включително в Полша и Румъния.

"Това обаче ни различава", каза Тимерманс. "Категорично изключвам работа с крайнодесните...В партията на Манфред Вебер можете да видите Себастиан Курц в Австрия. Той управлява с Австрийската партия на свободата, която е крайнодясна партия...И имате председател на парламента, господин Таяни, който направи някои небрежни коментари за наследството на Мусолини", продължи холандецът.

Вебер отвърна, че "ние не работим с екстремисти".

Единственият път във френската част от дебата, когато страстите се покачиха, беше споменаването на разделението в традиционното ляво по отношение на строгите мерки за икономии.

Двамата също дискутираха и отношенията между ЕС и САЩ в английската част на дебата. Те споделят идентични позиции.