Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви пред група религиозни лидери във вторник, че по-бедните нациите се нуждаят от постоянна международна подкрепа, за да се справят с Covid-19. Йелън каза на лидерите, че разглежда възможното създаване на нови резервни активи на Международния валутен фонд (МВФ), като част от по-широката помощ за бедните страни, се казва в изявление на Министерството на финансите, цитирано от "Блумбърг".

 МВФ прогнозира 4.4% спад на световната икономика до края на 2020 г.

МВФ прогнозира 4.4% спад на световната икономика до края на 2020 г.

Ще остане "доста под предкризисните нива"...

Това включва финансиране от МВФ, многостранни банкови безвъзмездни средства и заеми, разсрочване и облекчаване на дълга чрез общата рамка на Групата на 20-те, съобщи Министерството на финансите. Йелън също така обеща, че администрацията на Байдън ще разгърне пълната власт на федералното правителство на САЩ за справяне с изменението на климата като част от плана на президента Джо Байдън "Изграждане на по-добро". "Секретарят отбеляза, че пандемията е ускорила глобалното икономическо неравенство и с ограничено политическо пространство страните с ниски доходи ще се нуждаят от продължителна международна подкрепа за справяне с кризата Covid-19", се добавя в изявлението.

МВФ залaга екорисковете в годишните оценки на финансовите сектори на държавите

МВФ залaга екорисковете в годишните оценки на финансовите сектори на държавите

Особено внимание ще бъде обърнато на енергетика

Групата лидери включва представители на американските християнски и еврейски общности, организирани от Jubilee USA Network, организация с нестопанска цел, която се застъпва за облекчаване на дълга за развиващите се страни. Към тях се присъедини представител от AFL-CIO, най-голямата трудова група в САЩ.

МВФ работи по план за предоставяне на 500 милиарда долара на страните членки, след като миналия месец Г-20 призова фонда да предложи ново разпределение на резервните си активи. Окончателното решение вероятно ще се постигне до пролетните срещи на МВФ на 9-11 април.

МВФ очаква 5,5% глобален растеж на икономиката през 2021 г.

МВФ очаква 5,5% глобален растеж на икономиката през 2021 г.

9 трилиона долара ще се загубят до 2025 г. при липса на масово ваксиниране