Йордания e на първо място по тютюнопушене в света, което според някои активисти е в резултат на намеса на международни компании за тютюневи изделия в политиката на страната, пише "Гардиън".

Повече от 80% от мъжете в Йордания пушат или редовно употребяват никотинови продукти, включително и електронни цигари, сочи проучване на правителството през 2019 г., което е проведено в сътрудничество със Световната здравна организация. Мъжете в арабската държава пушат средно по 23 цигари на ден, установило изследването.

Дори и да се изключат електронните цигари и други тютюневи продукти, проучването показва, че 66% от мъжете и 17% от жените в Йордания пушат цигари, задминавайки Индонезия като държавата с най-много пушачи в света.

Данните от Йордания са в сериозен контраст с тези в Европа, САЩ и Австралия, където пушенето е рязко намаляло през последните три десетилетия благодарение на въвеждането на ограничения на компаниите да лобират и рекламират цигарените си продукти, а също и заради кампании, които предупреждават за опасностите от пушенето на цигари.

В Йордания обаче властите са наложили относително по-леки ограничения на тютюневите компании.

Разследване на британския вестник на тютюневия сектор в Йордания е установило, че лобистите на тютюневи продукти, включително и British American Tobacco, редовно участват в обсъждането на мерките за регулиране на техните продукти, което според активисти срещу тютюнопушенето е неуместно.

Йордания е на второ място в света по намеса на тютюневите компании в работата на правителството. Представители на компании лобират пред държавни служители как трябва да се прилагат здравните мерки. От Philip Morris International са платили за ремонт на училища в Йордания, доставили са раници на деца и са организирали форуми за кариерно развитие на младите хора.