Поръча по-рано, плати повече, цифровизира дистрибуцията и разшири доставките. Така Израел поведе света в имунизацията срещу коронавируса, информира "Ройтерс".

Еврейската държава е поставила първата доза от ваксина срещу коронавируса на близо 15% от 9,2 милиона израелско население за около две седмици.

Израел даде зелена светлина на ваксината на "Модерна"

Израел даде зелена светлина на ваксината на "Модерна"

Ключово решение

Първото голямо решение бе да плати по-висока цена за бързо получаване на ваксини.

Израелските власти не са разкривали публично колко са платили за ваксината на Pfizer-BioNTech. Но източник съобщи, че правителството на премиера Бенямин Нетаняху е платило около 30 долара за една доза от ваксина, което е около два пъти повече от цената в чужбина.

Израел ваксинира с две дози 2 млн. души до края на януари

Израел ваксинира с две дози 2 млн. души до края на януари

Израел е първи в света по най-бързо ваксиниране на населението

От Pfizer обявиха, че използват многостепенна формула за определяне на цената, която се основава на поръчаното количество и датите на доставка, но отказват да разкрият подробности.

Израел също обеща на фармацевтичните компании, че бързо ще имунизира, което може да послужи като образец за други места: бързи резултати от малка държава със здравна система с универсално покритие, централизирано съхранение на данните на пациентите и технологична възможност за осигуряване на цифровизирана мрежа за дистрибуция.

Израел първи в света по светкавично ваксиниране срещу COVID-19

Израел първи в света по светкавично ваксиниране срещу COVID-19

Падат се по 11,55 ваксинирани на 100 души

Здравният министър Юли Еделщайн заяви, че освобождаването на израелската икономика от блокадите оправдава да се плати по-висока цена за ваксините.

"Ние основно казахме на Pfizer, Moderna и други, че ако ние сме една от първите държави, започнали да ваксинират, много скоро тези компании ще могат да видят резултатите", каза министърът пред световната осведомителна агенция.

Израел вече с близо 1 млн. ваксинирани срещу COVID-19

Израел вече с близо 1 млн. ваксинирани срещу COVID-19

Израел ваксинира населението си със скорост, несравнима никъде другаде по света

Според него и двете страни печелят от това развитие.

Въпреки това имунизационната кампания е критикувана.

Правозащитни групи са ядосани, че палестинците на Западния бряг и в Ивицата Газа ще чакат много, докато ваксините стигнат до тях.

Опоненти на Нетаняху обвиняват партията му "Ликуд", че използва кампанията по ваксинация за политически изгоди преди парламентарните избори на 23 март и заради липсата на ясна дългосрочна стратегия за справяне с отражението на епидемията върху страната.

Но докато Израел е в трета блокада и е изправен пред рецесия и висока безработица, избегна недостиг и други проблеми като в други държави.

В еврейската държава има повече от 450 000 случая на коронавирус и 3445 починали.

Всеки 15-и смъртен случай в Израел през 2020 г. свързан с коронавируса

Всеки 15-и смъртен случай в Израел през 2020 г. свързан с коронавируса

Израел е с население 9 291 000 души

Израел е една от първите държави, които сключиха споразумение с Moderna още през миналия юни. От компанията обявиха, че този месец ще започнат доставянето на 6 милиона дози, макар че Еделщайн каза, че доставката ще бъде направена вероятно до два месеца.

През ноември държавата обяви подобни споразумения с AstraZeneca и Pfizer, а на 9 декември пристигна първата доставка на Pfizer.

Израелски екипи извадиха дозите от големи палети и ги изолираха в кутии с размер на малка пица, което позволява дистрибуцията на по-малък брой и на по-отдалечени места. Властите обявиха, че техниката е одобрена от Pfizer. Отделно използва повече дози от всяко шишенце.

Страната използва 30 големи фризера, които могат да съхраняват 5 милиона дози при температура -70 градуса. Ваксините се разпределят до около 400 центъра за имунизация.

Здравната система на Израел с универсално покритие е свързана с национална дигитализирана мрежа. Тя осигурява здравна грижа за цялото население от люлка до гроб. Това позволява по-лесно да се определят приоритетните групи за ваксиниране.

Еврейската държава поставя по 150 000 ваксини на денонощие, като с приоритет са всички на възраст над 60 г., здравните работници и хората с хронични заболявания.

Израел ваксинира срещу COVID-19 по 150 000 души на ден

Израел ваксинира срещу COVID-19 по 150 000 души на ден

На път сме към един милион ваксинирани