Това е безпрецедентна криза за петгодишния мандат на Еманюел Макрон. Френската преса в понеделник призовава президента да "намери думите и отговорите" на народния гняв.

Както пише в Le Parisien Стефан Албуй: "Еманюел Макрон трябва да намери думите и конкретните отговори, за да успокои страната. " "Франция е в шок и очаква отговор. Президентът на Републиката трябва да намери изход от конфликт, който заплашва да се проточи дълго", твърди и Le Figaro на първа страница. Liberation от своя страна обявява Макрон за един "потопен" и удавен в жълто президент. Директорът му Лоран Жофрен смята, че президентът "има избор между две роли: пожарникар или пироман". "Може ли Франция да се изправи пред предизвикателствата на новия век, без участието на народа? ", пита той.

"Как се гаси това нещо? ", възкликва Макрон, облечен като пожарникар, в карикатура на първа страница на L'Opinion. "Нямам представа", отговаря му човек с жълта жилетка. Журналистът Оливие Огюст смята, че "напрежението няма да спадне без силен, разбираем и незабавен жест по отношение на онова, което детонира гнева: данъчният излишък. За опозицията това означава да се сложи край на играта с кибритени клечки около една клада, за чието издигане имат принос всички мнозинства: Франция не е станала най-облаганата държава в Европа за една нощ! Вокие, Меланшон или циничният Оланд биха изглеждали по-отговорни, ако признаят тези отговорности и допринесат за решенията, отколкото да призовават по един малко или повече двусмислен начин да се пречи на президента. (Партията на Льо Пен никога не е упражнявала властта, но държи същата разточителна линия).

Ако цялата френска преса си задава един и същи въпрос, то предполагаемите отговори се различават в различните вестници.

Така например L'Humanité възкликва: "Единственият възможен отговор: социална справедливост. "Главният редактор на комунистическия всекидневник Патрик Льо Ярик смята, че властта трябва да отговори "конкретно, по-специално чрез увеличаване на заплатите и чрез фискална справедливост."

В La Croix Гийом Губер смята, че едно от решенията ще бъде "възстановяването на данъчната система". За главния редактор на католическия всекидневник е необходимо "да се сложи край на насилието и да се търси изход от кризата чрез диалог."

"Еманюел Макрон, мишена номер едно на жълтите жилетки, излиза на втора линия", изразява съжаление Сесил Корнюде в Les Échos. "Държавният глава се опитва да смекчи натиска, насочен към него. Точно както все още се надява да спаси икономическата си линия, а следователно и остатъка от петгодишния си мандат", анализира тя.

"Правителството вече не може да се задоволява да повторя, че запазва курса. То трябва да се вслуша в мъдрия Жерар Ларше, който напомня, че в навигацията да държиш един курс означава също така, че трябва да си разузнал и останалите ситуации", отбелязва Бруно Див в Sud-Ouest. "Когато една власт се оплаква, че не знае на кого и защо говори, означава, че е загубила способността си да разбира", казва Пиер Фреел в Républicain lorrain.

"Трябва да се действа бързо, да се говори точно и да се вършат прости, но същевременно добри неща", заключава Жералдин Баер от L'Union и L'Ardennais, припомняйки, че властта има" пет дни, за да се измъкне от кризата ", преди вероятни нови демонстрации в събота. "Президентът на Републиката няма друг избор освен да внесе конкретни мерки", казва Ян Марек от Midi Libre, "в противен случай Действие четвърто от революцията в ход може да навреди на страната", предупреждава той.

Превод: Петя Михайлова