С нарастващия брой щати, които разпространяват ваксини за широката общественост, повечето пълнолетни в САЩ биха могли да се ваксинират до лятото, ако не и по-рано. Досега 29% от населението на САЩ е получило първа доза, пише "Бизнес инсайдър". 

Но докато по-голямата част от страната не се ваксинира, дори за ваксинираните хора е трудно да се определи какво е безопасно. Въпреки че Центровете за контрол и превенция на заболяванията - CDC предлагат основни насоки за ваксинираните американци, немалко често срещани сценарии не са разгледани в препоръките на агенцията.

Например CDC не предлага съвети за домакинства, в които са ваксинирани само някои членове на семейството, или за хора, които са получили само една доза ваксина. Ръководството също така не казва на ваксинираните хора дали могат да се върнат към дейности на закрито и няма конкретно правило колко точно ваксинирани хора могат да се събират на закрито без маски.

Затова "Бизнес инсайдър" помоли лекари да обобщят някои от тези често срещани, но объркващи сценарии. Като цяло, според тях, ваксинираните хора могат да поемат по-голям риск, ако живеят сами или с други, които вече са ваксинирани.

Изчакайте да получите две дози, преди да промените поведението си

CDC не счита човек за напълно ваксиниран най-малко две седмици след втората доза от ваксината на Pfizer или Moderna или две седмици след единичната ваксина на Johnson & Johnson's. Това е така, защото отнема време, за да се изгради имунитет.

Д-р Вивек Чериан, лекар по вътрешни болести в Балтимор, коментира, че не си струва рискът да започнете да променяте поведението си между първата и втората доза.

"Вие наистина би трябвало да изчакате само допълнителни няколко седмици, за да получите втората си доза и да се възползвате от тези предимства", каза той.

Избягвайте големи събирания, ако живеете с неваксинирани хора

CDC казва, че ваксинирани могат да махат маските си, когато посещават други напълно ваксинирани хора на закрито или се виждат само с неваксинирани хора от едно домакинство.

"Насоките са доста ясни", каза д-р Джонатан Лайзман, лекар по семейна медицина и главен медицински директор в Premise Health. "Това, което не винаги е ясно обаче, са обстоятелствата от реалния живот. Разделените домакинства, където някои членове са ваксинирани, а други не, е един такъв пример."

Лекарите обикновено съветват тези домакинства да се придържат към дейности на открито и да се пазят от големи събирания, докато всички членове не се ваксинират.

Например, Чериан каза, че в семейството си той е ваксиниран, но съпругата и децата му не са. Затова те са избрали да се въздържат от дейности с много хора - като рождени дни - дори ако са на открито.

"Като се има предвид, че по-големият ни син посещава училище, което практикува безопасност срещу COVID-19 чрез поддържане на учебни малки групи, ние чувстваме още по-голяма етична отговорност за намаляване на риска възможно най-много", каза той.

Домакинствата с високорискови хора трябва да бъдат особено предпазливи

Лайзман обяснява, че е важно да прецените дали неваксинираните хора във вашето домакинство са уязвими към тежко протичане на COVID-19. Ако случаят е такъв, дори ваксинираното лице трябва да продължи да носи маски на обществени места и да гарантира, че всякакви срещи с хора извън дома са социално дистанцирани и на открито.

"В случаите, когато един член на двойка е неваксиниран и няма рискови фактори за тежък COVID-19, двойката може да общува на закрито и без маска с друг възрастен, който е напълно ваксиниран", допълва Лайзман.

Големите групи напълно ваксинирани хора не са непременно рискови

CDC препоръчва на ваксинираните хора да продължат да избягват срещи и големи лични събирания, но агенцията не дава конкретна граница за броя на присъстващите. Експертите все още не са единодушни и съгласни дали много домакинства на напълно ваксинирани хора трябва да се събират в групи.

"Времето за концерти, сватби и други мащабни събития със сигурност ще дойде и рискът от мащабно събитие със сигурност е по-малък, ако участниците са ваксинирани", обясни Лайзман, но добави, че "ваксинацията наистина е само една част от пъзела за общественото здраве".

Засега той предлага "напълно ваксинираните хора да избягват този тип събирания".

Чериан коментира, че размерът на събитието не е основният въпрос - а дали присъстват неваксинирани хора.

"Ако всички лица са напълно ваксинирани, съществува изключително нисък риск за присъстващите. Когато започнете да правите по-големи събирания и включвате неваксинирани лица от много различни домакинства, рискът от предаване на COVID-19 се увеличава."

Няма сериозен риск от пътуване със самолет, ако сте ваксинирани

CDC препоръчва напълно ваксинираните хора да продължат да се въздържат от несъществени пътувания, но насоките не посочват кои форми на пътуване не са препоръчителни.

Експертите казват, че има малък риск от пътуване в самолет, за да се видите с приятели и семейство, след като сте напълно ваксинирани.

"Напълно ваксинираните хора трябва да се чувстват свободни да пътуват, за да видят семействата си", коментира д-р Леана Уен, лекар от спешно отделение в Балтимор, пред СиЕнЕн. "Но, разбира се, моля, вземете всички предпазни мерки по време на пътуването - включително носенето на добре прилепнала маска по всяко време на обществени места, опитайте се да останете физически дистанцирани, където е възможно и да измиете добре ръцете си."

Може да използвате метрото и градския транспорт, но носете маската си

Метрото, влаковете и автобусите са места със струпвания на хора, така че водачите са изправени пред по-висок риск от излагане на COVID-19. Поради тази причина CDC все още препоръчва да се ограничи използването на обществен транспорт, ако е възможно, независимо дали сте ваксинирани или не.

Лайзман обаче заяви, че ваксинираните хора могат да използват метрото, ако носят маска и практикуват социално дистанциране, когато е възможно.

Подбирайте рисковите дейности като вечеря на закрито или църковни служби

Уен коментира, че насоките на CDC за ваксинирани са "прекалено предпазливи" по отношение на дейностите на закрито.

"Да кажем, че някой е ваксиниран и наистина иска да присъства на лична църковна служба и да се върне в своя център за възрастни за дейности на закрито. Рискът за тях е много нисък, рискът за другите също е нисък."

Същото важи и за вечеря на закрито за ваксинирани, добави Уен: "Бих стигнала дотам да кажа, че двойка, която наистина иска да хапне отново в ресторант, може да го прави от време на време, но не и всяка вечер."

Като цяло експертите препоръчват на ваксинираните хора да избират възможно най-важните за тях дейности на закрито, след което да се занимават с тези дейности умерено, докато повечето хора не бъдат ваксинирани.

Може ли ваксиниран все още да разпространява коронавирус?

Може ли ваксиниран все още да разпространява коронавирус?

Рискът е нисък, все още се проучва, ваксините са ефективни за предотвратяване на сериозно заболяване