Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че може да запази част от здравната реформа на Барак Обама. Все още не е взето окончателно решение.

Ето и какви са общите идеи, които могат да бъдат прокарани, какво може да бъде запазено и кое остава под съмнение, отбелязва АП, позовавайки се на представената от Тръмп информация по време на интервюта.

Тръмп започва да се измята - няма да отменя “Обамакеър” и засега няма да разследва Клинтън

Тръмп започва да се измята - няма да отменя “Обамакеър” и засега няма да разследва Клинтън

Не е нещо, за което мисля много, защото искам

Тръмп може да премахне:

задължението физически лица да имат здравна застраховка или са изложени на риск да бъдат глобени от IRS - данъчно управление на САЩ;

задължение на работодателите здравно да осигуряват служителите;

увеличение на данъците за всички или почти всички физически лица с високи доходи към "Обамакеър" (Affordable Care Act) и за здравния сектор;

ограничения върху това, което застрахователите могат да таксуват по-старите потребители. Последното републиканците искат да облекчат.

Магнатът може да запази:

младите хора да останат към плановете за здравно осигуряване на родителите, докато не навършат 26 години;

забрана върху доживотно доларово ограничение за застрахователно покритие (тоест, много предишни планове имаха доживотно ограничение - доларово ограничение, което като се надвиши, осигуреният е длъжен да плати разходите върху болничното лечение, надвишило тези лимити - б.р.);

някакъв вид система за защита на хората със здравословни проблеми, на които им се отказва здравно осигуряване. Новият подход може да включва изискване, при което хората да поддържат "продължаващо" покритие, което трябва правно да бъде дефинирано. Правителството също ще финансира застрахователни пулове с "висок риск" за пациенти, които не са включени в системата;

данъчни кредити или данъчни облекчения, които помагат на хората да си платят застраховките - формата и нивото на тази помощ е неясна.

Под съмнение Доналд Тръмп поставя:

американската държавна програма за медицинска помощ "Медикейд", която се разширява със закона на Обама. Тя представя здравно осигуряване за около 9 милиона души с ниски доходи. Редица губернатори от Републиканската партия са я приели на щатско ниво. Много могат да го сторят сега, така че законът да не бъде така тясно свързван с Обама. Разширяването на "Медикейд" е ключовата част от пъзела.

Тръмп също може да премахне настоящите права, според които на някои жени може да се предлага здравно покритие за контрацептиви като безплатна превантивна здравна осигуровка. Администрацията на Тръмп може да анулира тези правила с одобрението на Конгреса.

Също не е ясно бъдещето на онлайн застрахователни пазари като HealthCare.gov. Те помагат на хора, които нямат достъп до осигуровка на работното място.

И последно магнатът може да премахне някои видове нови ограничения върху данъчен статут свободни за работодатели, предоставящи здравни осигуровки.