Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал остава в критично състояние в болница повече от месец след отравянето му с химически агент в южния английски град Солсбъри.

Осведомителната агенция "Ройтерс" представя какво е известно и не е известно до момента по случая.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Какво се случи?

В 16,15 часа по Гринуич на 4 март полицията получи сигнал за двама души, които се държат странно. Полицията откри 66-годишния Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия в безсъзнание на пейка до търговския център Maltings в Солсбъри. Двамата са откарани в болницата в града.

Полицаят Ник Бейли е един от първите, които се отзовават на мястото на инцидента. Впоследствие е хоспитализиран, но по-късно е освободен.

Великобритания съобщи, че повече от 130 души са засегнати от атаката. Над 50 души, включително три деца, са хоспитализирани.

С какво са отровени?

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че двамата са отровени с бойно отровно вещество новичок, което е разработено в СССР през 70-те и 80-те г. на XX век.

Има няколко разновидности на новичока - бинарно химическо оръжие, което съдържа два по-малко токсични химикала, които при смесване стават отрова, която е няколко пъти по-смъртоносна от зарина и VX.

Руският посланик във Великобритания Александър Яковенко е установил, че химическият агент е новичок А-234, който произхожда от по-ранна версия, известна като А-232.

Мей обяви, че британското правителство е заключило, че с "висока степен на вероятност" Русия е отговорна за отравянето на двамата Скрипал. Москва отхвърля обвиненията. Няколко руски политици подозират, че британските служби, вероятно с американска помощ, са отровили Скрипал, за да предизвикат антируска истерия.

Руският лидер Владимир Путин заяви, че е нелепо да се смята, че Москва е отровила Сергей и Юлия Скрипал.

"Русия не притежава такива нервнопаралитични агенти", увери държавният глава на 18 март.

От своя страна британският външен министър Борис Джонсън отбеляза, че е много вероятно лично Путин да е наредил да бъде извършена атаката. Кремъл отговори, че е шокиран от обвиненията.

Дипломатическият сблъсък!

Мей даде на Русия ден да обясни случилото се, което не беше сторено от Москва. На 14 март тя нареди експулсирането на 23-ма руски дипломати, които според британския премиер са шпиони с дипломатическо прикритие.

В навечерието на руските президентски избори на 18 март Русия нареди 23-ма британски дипломати да напуснат Москва. Също така спря дейността на Британския съвет и генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания осъдиха първото използване на бойно отровно вещество в Европа от Втората световна война, заявявайки, че заплашва сигурността на Запада.

САЩ и други западни държави експулсираха повече от 130 руски дипломати - най-голямото експулсиране на руски дипломати от Студената война. Москва отговори реципрочно.

Откъде знаем, че е новичок?

Премиерът Мей съобщи, че британската военна лаборатория "Портън даун" е установила, че използваният химикал е новичок, макар че не знае дали е от Русия. Москва пита на каква база Лондон е достигнал до заключение, че отровата е от Русия и дали Великобритания притежава новичок.

За да се установи химическият агент, експерти по химически оръжия отбелязват, че Великобритания ще трябва да сравни използваното срещу Скрипал вещество с проба от произведен от Русия новичок. Не е ясно как Великобритания може да се сдобие с такава проба.

Друг начин за установяване на източника е британска или западна разузнавателна информация. До момента публично не е огласявана такава информация.

На 3 април Гари Ейткънхед, изпълнителен директор на Лабораторията за отбранителна наука и технология (DSTL) в "Портън даун", заяви, че не са успели да докажат, че новичокът е произведен в Русия. Но той допълни, че са необходими изключително сложни методи за създаване на новичока, което е във възможностите само на държавен актьор.

Великобритания поиска от инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия да тестват отровата. Резултатите все още не са публикувани.

Какво е новичок?

Последната информация за новичока дойде от двама руски учени. Известно е, че бойното отровно вещество е разработено в държавна лаборатория от военните в СССР през 70-те и 80-те г. на XX.

Вил Мирзаянов, руски химик, който е помогнал за разработването на отровата, каза пред "Ройтерс" през миналия месец, че само Русия може да е извършила нападението. Той допълни, че Русия налага стриктен контрол над запасите си от новичок и че агентът е твърде сложен, за да бъде използван като оръжие от недържавен актьор.

Друг учен от Студената война, професор Леонид Ринк, разказа пред РИА Новости, че изглежда, че атаката не е дело на Москва, защото Скрипал не е умрял веднага.

Програмата за химически оръжия в СССР се разпада след края на Студената война. Някои отровни субстанции може да са попаднали в ръцете на престъпници.

Къде се е случило отравянето?

Дийн Хейдън, старши национален координатор на контратерористичните дейности на полицията, съобщи на 28 март, че отровата е била оставена на входната врата на жилището на Скрипал в Англия.

Юлия Скрипал пристигнала във Великобритания от Русия на летище "Хийтроу" в Лондон в 14,40 часа по Гринуич на 3 март. Около 13,40 часа по Гринуич двамата Скрипал паркират пред супермаркета Sainsbury's в търговския център Maltings. Те посещават бирарията Bishop"s Mill, а след това италианския ресторант Zizzi, което става към 14,20 часа по Гринуич. Те остават там до 15,35 часа по Гринуич. Жител на града сигнализира на полицията около 16,15 часа по Гринуич.

Юлия беше в критично състояние близо 4 седмици, но на 29 март лекарите обявиха, че състоянието й се е подобрило, макар че все още е в лечебното заведение. Баща й остава в критично, но стабилно състояние. През миналия месец британски съдия каза, че двамата могат да останат с трайни поражения на мозъка.