Турският президент Реджеп Ердоган ще загуби властта. Това заяви лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, цитиран от The New Arab. В интервю за АП Келикдароглу обвини Ердоган в опит да "получи повече власт, да спре демокрацията напълно".

Кълъчдароглу е известен критик на турския президент.

По думите му, гласоподавателите, които сега подкрепят президента, "ще се присъединят към демокрацията" на предсрочните избори, насрочени за юни.

Лидерът заяви, че е уверен, че неговата партия, основната опозиция срещу Партията на справедливостта и развитието (ПСР), ще победи "с най-малко 60 на сто от гласовете".

Но много наблюдатели се съмняват в оптимизма му. CHP не предложи кандидат за президент, план за кампанията или потенциални партийни съюзи.

Ердоган, от своя страна, работи за укрепване на позициите си в продължение на месеци с речи и събития, подкрепени от нарастващ национализъм при военната операция на Турция срещу кюрдската народна защита (YPG) в северната част на Африканския регион на Сирия.

По време на интервю на живо на NTV в събота, Ердоган предизвика опонента си да се яви като кандидат-президент на СНП. "Той трябва да влезе в тази надпревара", каза президентът. "Да видим колко избиратели ще гласуват за теб". Ердоган коментира подигравателно самоуверените изявления на Кълъчдароглу, като отбеляза, че лидерът на опозицията надцени каква подкрепа ще получи коалицията за избори през 2015 г.