Болниците се пълнят толкова бързо в Калифорния, че властите разгръщат мобилни полеви съоръжения и се опитват да наемат повече лекари и медицински сестри, за да се подготвят за очаквания скок на пациентите с коронавирус, съобщава "Асошиейтед прес".

5000 чувала за трупове и 60 хладилни камиона, които са готови за импровизирани морги са в очакване в най-тежко засегнатите райони на Лос Анджелис и Сан Диего, коментира губернаторът Гавин Нюзъм.

Общинският регионален медицински център на Фресно в централна Калифорния вкарва 50 легла в сграда близо до болницата и привлича медицински персонал извън щата, за да помогне на персонала на импровизираното отделение.

Д-р Раис Вохра, временният служител по обществено здравеопазване на окръг Фресно обясни, че ще са необходими места за алтернативни грижи, тъй като отделенията за интензивно лечение ще се пълнят през следващите няколко седмици.

"Подготвяме се за онзи момент, когато казваме, че трябва да започнем да използваме тези други пространства, защото ни липсва място в болниците, за да настаним хората и просто се надяваме, че разполагаме с достатъчно ресурси, които да отговарят на нуждите", допълва Вохра.

1 милион жители на окръг Фресно са под блокада, която започна миналия уикенд, когато регионалният капацитет на интензивното отделение на долината на Сан Хоакин спадна под 15%. Във вторник капацитетът на интензивното отделение в региона е 1,6%.

Броят на среднодневните смъртни случаи в целия щат се е увеличил четири пъти от 41 преди месец до 163 сега, докато положителните случаи са нараснали до над 32 500 всеки ден. От тези нови случаи очакваните 12% ще приключат в болницата, а 12% от хоспитализираните ще са във вече затруднените отделения за интензивно лечение.

Това означава, че еднодневните случаи в Калифорния могат да достигнат зашеметяващите 3900 хоспитализации и близо 500 пациенти в отделението за интензивно лечение. "Ние сме в средата на най-острия връх", каза Нюзъм, призовавайки жителите да вземат предпазни мерки, за да забавят разпространението.

Първият ваксиниран в САЩ - медицинска сестра

Първият ваксиниран в САЩ - медицинска сестра

Сандра Линдзи, медицинска сестра в еврейския медицински център Лонг Айлънд, Ню Йорк

В окръг Ориндж в Южна Калифорния здравните служители заявиха, че мобилните полеви болници ще бъдат въведени в три болници, които вече се нуждаят от повече пространство. Големите тежки платнени палатки с контролирана температура с твърда настилка добавят допълнителни 125 легла.

Д-р Клейтън Чау, държавен служител в областта на общественото здравеопазване обясни пред управителния съвет на окръга, че "спешните кабинети нямат капацитет да триажират хората възможно най-бързо". Той призова жителите да избягват събирането с хора извън техните домакинства.

"Никога през живота си не съм се страхувал толкова от Коледа и Нова година", добави д-р Чау. "Не мога да си представя какво би било след празниците, ако хората не слушат препоръките."

На срещата, на която Чау говори, десетки жители не носеха маски и настояваха бизнесът да бъде отворен отново.

На север директорът на общественото здравеопазване на окръг Санта Барбара Ван До-Рейносо каза в изявление, че окръгът "достига точка, в която можем да видим, че на хоризонта нашата система за здравеопазване е надвишена. Трябва да предприемем незабавни действия, тъй като сега нашите решения виждат цената, която трябва да бъде платена, и това струва живота и благосъстоянието на членовете на нашата общност."

Нарастването на случаите в по-голямата част от Калифорния налага спешна борба, според Нюзъм и висшият държавен служител в здравеопазването, заразата може да не отслабне в продължение на два месеца въпреки пристигането на първите дози ваксини тази седмица.

Държавните служители вече се обръщат към Министерството на отбраната и отвъдморските кадрови служби за належаща нужда от медицински работници.

Асоциацията на медицинските сестри в Калифорния осъди намаляването на съотношението на медицинските грижи в отделението за интензивно лечение, като заяви, че "това неизбежно ще доведе до повече инфекции и смъртни случаи на пациенти, медицински сестри и други здравни работници".

Калифорния привлече 507 допълнителни служители и ги разположи в щата, въпреки че повечето нямат уменията да помагат в отделенията за интензивно лечение. Щатът търси общо 3000 медицински служители.

"За следващите две седмици сме загрижени за това каква ще бъде способността ни да предоставяме същото ниво на висококачествени грижи", коментира д-р Марк Гали, секретар по здравеопазване в Калифорния. Той добави, че болниците планират най-лошото, включително актуализиране на така наречените "насоки за кризисни грижи".

"В момента болниците са в много оспорвана ситуация", казва Кармела Койл, президент и главен изпълнителен директор на Калифорнийската болнична асоциация. "Това само ще се влоши през следващите 30 дни."

Вече над 300 000 починали от COVID-19 в САЩ

Вече над 300 000 починали от COVID-19 в САЩ

Заразените са над 16,5 млн. души