Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е посрещната от ученици, танцьори и барабанисти, когато пристигна в Гана за началото на едноседмично посещение в Африка, предназначено да задълбочи отношенията със САЩ на фона на глобалната конкуренция за бъдещето на континента, съобщава АП.

"Очакваме с нетърпение това пътуване като по-нататъшно изявление на дългите и трайни много важни отношения и приятелство между хората на Съединените щати и тези, които живеят на този континент", каза Харис.

Децата я аплодираха и размахваха знамена на Гана и Америка, когато тя слезе от самолета си след нощен полет. Тя се усмихна широко и сложи ръка на сърцето си, докато минаваше покрай танцьорите.

"Каква чест е да бъда тук, в Гана и на континента Африка", каза Харис. "Много съм развълнуван за бъдещето на Африка." Тя каза, че иска да насърчи икономическия растеж и продоволствената сигурност и приветства шанса "да стане свидетел от първа ръка на изключителните иновации и креативност, които се случват на този континент".

Гана е една от най-стабилните демокрации на континента, но Харис пристига във време на сериозни предизвикателства за западноафриканската нация. Нейната икономика, сред най-бързо развиващите се в света преди пандемията от COVID-19, е изправена пред дългова криза и растяща инфлация, която повишава цената на храната и други стоки от първа необходимост.

Страна с 34 милиона души, Гана също е предпазлива от заплахи от нестабилност в региона. Буркина Фасо и Мали претърпяха два преврата през последните години, а местните разклонения на Ал Кайда и групировката "Ислямска държава" действат в района, известен като Сахел, който е на север от Гана. Хиляди хора бяха убити, а милиони други бяха разселени.

Боевете създадоха възможност за руските наемници, известни като Вагнер, които поддържат присъствие в Африка, въпреки че участват и в нахлуването в Украйна. Мали приветства Вагнер, след напускането на френските войски, които бяха базирани там и има опасения, че Буркина Фасо ще направи същото.

Икономическите предизвикателства и предизвикателствата пред сигурността вероятно ще бъдат обсъдени, когато Харис се срещне с президента на Гана Нана Акуфо-Адо. Очаква се те да проведат и съвместна пресконференция.

Двамата лидери са се срещали два пъти преди, и двата пъти във Вашингтон.

По време на първата им среща през септември 2021 г. Акуфо-Адо каза, че "нашето голямо предизвикателство - и това е предизвикателство за всички онези, които искат да развият демократични институции на нашия континент - е да гарантираме и уверим нашите хора, че демократичните институции могат да бъдат средство за разрешаването на техния голям проблем — това е икономическото развитие като средство за изкореняване на бедността на континента."

Харис е най-високопоставеният член на администрацията на президента Джо Байдън, посетил Африка тази година. След Гана планира да посети Танзания и Замбия. Тя се завръща във Вашингтон на 2 април.

Разширеният обхват има за цел да противодейства на влиянието на Китай, което се утвърди през последните години чрез инфраструктурни инициативи, отпускане на пари и разширяване на телекомуникационните мрежи. Гана, например, постигна сделка за 2 милиарда долара с китайска компания за развитие на пътища и други проекти в замяна на достъп до ключов минерал за производството на алуминий.

Повечето от събитията на Харис в Гана се фокусират върху младите хора. Средната възраст на населението на Африка е 19 години.

В понеделник тя планира да посети скейт парк и коуъркинг пространство, което има звукозаписно студио за местни артисти. Съпругът й Дъг Емхоф, който я придружава по време на пътуването, ще проведе среща в кметството с актьори от местно телевизионно шоу и ще посети баскетболна клиника за момичета.

Вечерта те ще присъстват на държавен банкет с президента и първата дама на Гана.

Във вторник Харис ще изнесе реч и ще посети замъка Кейп Коуст, където поробените африканци някога са били натоварени на кораби, пътуващи за Америка.

Преди да замине за Танзания в сряда, Харис ще се срещне с жени предприемачи, а Емхоф ще посети шоколадова компания, основана от две сестри. Името на компанията, 57 Chocolate, е препратка към времето, когато Гана стана независима.

Камерън Хъдсън, експерт по Африка в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че Гана е "ярка точка в региона", но "се сблъсква с някои много твърди насрещни ветрове".

Той отбеляза, че южната част на страната, където се намира столицата Акра, е предимно християнска, докато северната част е предимно мюсюлманска и има опасения, че екстремистите могат да разширят своите операции там.

"Тези терористични групи са в състояние да атакуват съществуващите линии на разлом в тези общества", каза той.

Хъдсън каза, че ганайските власти са засекли пратки с оръжия и контрабандисти на хора. Понякога има изблици на насилие, а броят на инцидентите се увеличи рязко миналата година.

Блумбърг: Пригожин се готви да прехвърли частната си армия в Африка

Блумбърг: Пригожин се готви да прехвърли частната си армия в Африка

Задълбочава се разрива с руското Министерство на отбраната