Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана за фискалната 2018 г., който възлиза на 700 милиарда долара, информира Ройтерс.

Осведомителната агенция пояснява, че камарата е подкрепила искането на президента Доналд Тръмп за по-големи и силни въоръжени сили на държавата, но не успя да вземе решение как да финансира огромното увеличение на разходите.

В Конгреса на САЩ договориха $700 млрд. за отбрана за 2018 г.

В Конгреса на САЩ договориха $700 млрд. за отбрана за 2018 г.

Повече от поисканото от Тръмп

В контролираната от Републиканската партия камара 356 срещу 70 конгресмени подкрепиха проектозакона за национална отбрана. АП уточнява, че 127 демократи са гласували в полза на проектозакона.

Но законодателството пренебрегва наложените през 2011 г. в Закона за контрол на бюджета тавани за разходите и няма ясен план от Конгреса откъде ще бъдат взети парите за Пентагона.

За 2018 г. са отделени 634 милиарда долара за базисни военни разходи като закупуване на оръжие и заплати за войниците. За 2017 г. бяха отделени 549 милиарда долара.

Одобреният проектозакон включва и увеличение на броя на активните военнослужещи с повече от 16 000.

12,3 милиарда долара ще бъдат отделени за противоракетна отбрана.

Около 66 милиарда долара пък са за финансиране на военните операции на САЩ в чужбина, включително в Сирия, Ирак и Афганистан.

Законопроектът ще се превърне в закон, ако бъде прокаран от контролирания от републиканците Сенат и под него се подпише американският президент. Но разходите ще бъдат орязани автоматично, ако Конгресът не успее да разреши дупката във финансирането, тоест да намери 72 милиарда долара.

По-рано тази година Сенатът и Камарата на представителите постигнаха компромис, след като преговарящи договориха различни версии на законопроекта.

Но в същото време се очаква сериозна битка в Сената, тъй като демократите има вероятност да не се съгласят на голямото увеличение.