Бившият британски премиер Дейвид Камерън се обърнал с молба към германския канцлер Ангела Меркел да ограничи свободното движение на хора, ако Великобритания гласува за оставане в ЕС. Това научи БиБиСи.

Дни преди националното допитване Камерън се е обърнал към германския лидер, като в същото време социологическите проучвания са показвали, че повечето британци ще гласуват за напускане на Общността. Но по-късно той е изоставил идеята Меркел и лидерите на ЕС публично да заявят, че ще направят отстъпка на Лондон.

На „Даунинг стрийт” 10 са решили, че това може да бъде използвано от лагера за излизане като слабост.

Според британската медия Камерън телефонирал на германския канцлер да попита дали е склонна да излезе със съобщение, както и колегите й от ЕС, че са склонни да направят отстъпки на Великобритания за свободното движение. Според плана френският президент Франсоа Оланд, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябвало да сложат имената си под съвместното съобщение на евролидерите. В крайна сметка идеята за съвместно съобщение на лидерите на ЕС е отхвърлена.

На срещата на върха на съюза след референдума Меркел е заявила ясно пред Камерън, че няма да има компромис по въпроса за свободното движение.