Канада е на път да регистрира 20 000 нови случая на COVID-19 на ден до края на декември, съобщиха няколко медии късно вечерта в четвъртък, позовавайки се на нови данни, които трябва да бъдат публикувани в петък.

Канада с над 301 000 заболели

Канада с над 301 000 заболели

Но данните пристигат със закъснение през уикенда

Моделът, който трябва да бъде публикуван от Агенцията за обществено здраве на Канада (PHAC), показва най-лошия сценарий от 60 000 нови случая на ден, ако социалните контакти се увеличат, съобщават вестник Globe and Mail и Canadian Broadcasting Corporation.

Канада съобщи за 315 751 случая на COVID-19 в четвъртък, което е с 4 642 повече от предния ден и 11 265 смъртни случая, като още 79 души са загубили битката с болестта.

Коронавирус: В Канада очакват катастрофа в здравната система

Коронавирус: В Канада очакват катастрофа в здравната система

Лекар в Манитоба: След като преминете капацитета на интензивните отделения, смъртността се изстрелва като ракета

Случаите непрекъснато се увеличават от седмици, като няколко провинции, които сравнително успешно се справиха при потушаването през първата вълна, сега отчитат критично висок брой.

Според лекарите там болниците в Манитоба, провинция в централна Канада, са на ръба.

Провинциите започнаха да въвеждат нови ограничения, като в четвъртък Манитоба забрани всички събиранията и магазините да продават всичко различно от основни стоки.

САЩ и Канада отварят границата

САЩ и Канада отварят границата

Пада мярката срещу коронавируса

Премиерът на Онтарио Дъг Форд заяви по-рано тази седмица, че неговата провинция е на ръба на блокадата.

Междувременно стана ясно, че Ограниченията за несъществени пътувания между САЩ, Канада и Мексико ще бъдат удължени до 21 декември поради COVID-19.