Канада обяви, че декриминализира твърдите наркотици в пилотен проект на една от провинциите си, съобщава "Франс прес".

Целта е да бъде овладяна опиоидната криза, отнела живота на хиляди хора, чрез лечение на зависимостите, а не като вкарва употребяващите наркотици в затвора за притежание.

В отговор на искане от страна на Британска Колумбия федералният министър на психичното здраве и зависимостите Каролин Бенет заяви, че изключението от закона, което позволява притежаването на опиоиди, кокаин, метамфетамин и други твърди наркотици, влиза в сила от 31 януари 2023 г. и ще продължи три години.

Пълнолетните лица в провинцията няма да бъдат задържани нито ще им се повдига обвинение за лично притежание на до 2,5 грама твърди наркотици. Освен това дрогата няма да им бъде конфискувана от полицията.

Италия не разреши референдум за легализиране на канабиса

Италия не разреши референдум за легализиране на канабиса

В момента отглеждането на канабис се наказва с от 2 до 6 г. затвор

Вместо това на употребяващите ще бъде предоставена информация за това как да получат достъп до медицинска помощ за лечение на зависимостите.

В продължение на твърде много години идеологическото противопоставяне на намаляването на вредите струваше човешки животи, посочи Бенет при обявяването на пилотния проект.

Правим това, за да спасим живота, но и за да върнем на хората, употребяващи наркотици, тяхното достойнство и право на избор, подчерта тя, добавяйки, че това може да се превърне в "образец за други юрисдикции в Канада".

Кенеди Стюарт, кмет на Ванкувър - епицентърът на опиоидната криза, посочи, че решението "бележи фундаментално преосмисляне на политиката в областта на наркотиците, която поставя здравеопазването пред белезниците".

Малта е първата държава от ЕС, която легализира канабиса за лична употреба

Малта е първата държава от ЕС, която легализира канабиса за лична употреба

Пушенето ѝ на обществени места или пред деца обаче ще бъде незаконно

Наричайки това "историческа, смела и революционна стъпка в борбата за спасяване на животи от кризата с наркотиците", градоначалникът заяви, че това ще намали и дребните престъпления.

Няколко града, сред които Монреал и Торонто, вече са заявили желанието си да въведат подобни законови изключения.

По данни на федералното правителство от януари 2016 г. до септември 2021 г. от свръхдоза опиоиди в Канада са починали 26 690 души.

В Британска Колумбия приблизително шест души умират ежедневно от отравяне с опиоиди.