Конституционният съд в Италия отхвърли искане за провеждане на референдум за легализиране на канабиса, съобщава "Ройтерс".

Целта на предложението беше да се разреши отглеждането на малки количества канабис за лични нужди и да бъдат смекчени санкциите за други престъпления, свързани с канабиса, като например да не се рискува затвор за продаване на малки количества от дрогата.

Председателят на Конституционния съд Джулиано Амато заяви, че че с референдума Италия би нарушила "редица международни задължения".

Той посочи, че в предложението са били включени и други наркотици, които се смятат за твърда дрога и които не могат да бъдат легализирани. По тази причина съдът е отхвърлил искането.

Италия отхвърли референдум за евтаназията

Италия отхвърли референдум за евтаназията

В изявление Конституционният съд каза, че отмяната на наказанията няма да гарантира минималните конституционни стандарти

Защитници на каузата обаче разкритикуваха съда, заявявайки, че решението на магистратите лишава Италия от публичен дебат и от процес на изборна реформа относно свободата и отговорността.

Организаторите на планирания референдум събраха повече от 630 000 подписа с довода, че канабисът не е по-опасен от други, разрешени от закона вещества, като тютюнът или алкохолът. Според тях либерализирането на закона би облекчило пренаселеността в затворите.

В момента отглеждането на канабис в Италия се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.

Противниците на референдума, сред които лидерът на дясната партия "Лига" Матео Салвини, са на мнение, че облекчаването на закона ще насърчи употребата както на леки, така и на твърди наркотици.

Малта е първата държава от ЕС, която легализира канабиса за лична употреба

Малта е първата държава от ЕС, която легализира канабиса за лична употреба

Пушенето ѝ на обществени места или пред деца обаче ще бъде незаконно