Управляващият канадските енории на Руската православна задгранична църква (РПЦЗ) архиепископ Монреалски и Канадски Гавраил смята, че е незаконно предоставянето от Константинополския патриарх Вартоломей на томос за автокефалия на предстоятеля на т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний.

Той заяви, цитиран от ТАСС, че това е беззаконие, започнато от патриарх Вартоломей. По думите на архиепископ Гавраил украинските власти и националисти сега ще преследват каноничната църква на митрополит Онуфрий и това може да доведе до кръвопролитие. Ще започне отнемането на църковни имоти и приходи от Украинската православна църква към Московския патриах.

Украйна получи томоса за автокефалията на украинската църква

Украйна получи томоса за автокефалията на украинската църква

Преди церемонията по връчването на томоса беше отслужена литургия

Според документа автокефалията на ПЦУ се ограничава в границите на украинската държава. Тя не може да назначава свещеници или създава енории извън Украйна и не може да вари миро, нужно за богослуженията за разлика от каноничната Украинска православна църква (УПЦ).

Украинското издание "Вести" съобщи, че томосът за автокефалия на православната църква на Украйна ще бъде достъпен в "Софийский собор" до 7 януари вечерта. След това ще бъде върнат обратно в Истанбул. Това съобщи ръководителят на департамента по делата на религията и националността на Министерството на културата Андрей Юраш.

"Томосът ще бъде изложен и всеки, който иска, може да види този уникален документ. В близките дни той ще бъде върнат в Истанбул при Константинополският патриарх, доколкото той сега е подписан само от Вселенския патриарх.
Буквално след два дни ще има заседание на Синода, където това ще бъде направено и тогава вече Томосът окончателно и завинаги ще се върне в Украйна и ще бъде съхраняван при особени условия", заяви Юраш по време на видеовръзка на украинските телевизии за Рождественската литургия от "Софийский собор".

Както по-рано бе съобщено, предстоятелят на православната църква на Украйна митрополитът на Киев и на цяла Украйна Епифаний от ръката на Вселенския патриарх Вартоломей е получил свитък Томос в неделя в Истанбул. Патриарх Вартоломей подписа Томоса в събота, 5 януари.

В понеделник митрополит Епифаний и украинският президент Петро Порошенко внесоха Томоса на Рождественската литургия в Софийския собор в понеделник в Киев. Свитъкът на Томоса след литургия в Софийския собор ще бъде пренесен за гледане в Трапезния храм София Киевская ("Малая София"). Трапезный храм Софии Киевской ("Малая София").

Има информация, че Юлия Тимошенко е присъствала на Рожественската литургия с томоса.