Долната камара на парламента на Канада гласува програмата за субсидиране на бизнеса в събота. Това е най-мащабната икономическа мярка там след Втората световна война. Целта е да се помогне на бизнеса и техните служители да преминат през коронавирусната криза.

Камарата на общините проведе извънредна сесия в средата на Великденския уикенд, за да приеме програмата за 52 милиарда щатски долара, която има за цел да изплати на компаниите 75 процента от заплатите на служителите им, за да избегнат масови съкращения.

Премиерът Джъстин Трюдо присъства на сесията. Той беше в изолация в дома си от месец, след като съпругата му се зарази с вируса.

Освен лидери на основните партии, само около 30 депутати от 338 седнаха по местата си в залата, за да спазят нарежданията за социално дистанциране.

Текстът все още трябва да бъде приет от Сената при гласуване, очаквано по-късно в събота, за да влезе в сила.

Канада подпомага бизнеса при загуби от 30%

Канада подпомага бизнеса при загуби от 30%

Поемат се и до 75% от заплатите на служителите

Трюдо, като се позовава на жертвите на Канада и в двете световни войни, подчерта, че борбата с вируса не е война, но това не прави тази борба по-малко разрушителна.

"Предната линия е навсякъде, в домовете ни, в нашите болници и центрове за грижи, в нашите хранителни магазини и аптеки, по нашите спирки за камиони и бензиностанции и хората, които работят на тези места, са нашите съвременни герои", каза той.

Това беше вторият законопроект за финансовата помощ, предложен от правителството на Трюдо от началото на кризата.

75-процентната субсидия за заплати, която е за три месеца и е със задна дата към 15 март, е за предприятия, които са претърпели или ще претърпят спад от 15 на сто през март или 30 процента през април и май, заяви финансовият министър Бил Морно.

Канада с мерки за подпомагане на малкия бизнес

Канада с мерки за подпомагане на малкия бизнес

Субсидии и изгодни условия за заеми

Канадската икономика загуби повече от един милион работни места миналия месец.

Канада има 23 197 случаи на коронавирус и 678 смъртни случая поради заболяването към събота.