Избраният от премиера на Израел Бенямин Нетаняху кандидат за кмет на Йерусалим призна поражението си след вчерашния местен вот. Битката ще продължи на втори тур между светски кандидат и политически активист, който се е съюзил с ултраортодоксални евреи, съобщават световни агенции.

Изнесените днес резултати показват, че активистът Моше Лион и светският кандидат Офер Беркович ще участват на балотаж на 13 ноември, след като никой не успя да събере 40% подкрепа.

Израелците гласуват на местни избори

Израелците гласуват на местни избори

Около 6,6 милиона граждани на Израел на възраст над 17 г. имат право

47-годишният Лион, бюрократ, който е подкрепян от двама ключови членове на кабинета на Нетаняху, ще се изправи срещу Беркович, 35-годишният заместник-кмет, след като бяха подкрепени съответно от 33% и 28%.

Кандидат на Нетаняху, Зеев Елкин, министър по йерусалимските дела, изгуби изборите, след като завърши трети с 19%.

Победителят ще наследи дългогодишния кмет Нир Баркат, който напуска поста, за да влезе в парламента от партия "Ликуд" на Нетаняху.

Йерусалим е изключително разнороден град, тъй като еврейското население е разделено между светски жители, умерени ортодоксални евреи и ултраортодоксални евреи. В допълнение около 40% от населението е от палестинци, включително мюсюлмани и християни.

Едва 32% от жителите са гласували на вота.

Повечето палестинци бойкотираха изборите.