Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич обжалва последното решение на трибунала в Хага, който през миналата седмица увеличи присъдата му от 40 г. на доживотен затвор, информира АФП, позовавайки се на съдебни документи.

"Президентът Радован Караджич обжалва наложената му доживотна присъда", пише в юридическата бележка, внесена от адвоката му Питър Робинсън.

Караджич: Сръбският народ и аз победихме

Караджич: Сръбският народ и аз победихме

Република Сръбска е създадена и сръбският народ е свободен в държавата си

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага осъди Караджич на доживотен затвор за геноцид и военни престъпления. Съдът увеличи присъдата на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич за военни престъпления в периода 1992-1995 г. от 40 г. на доживотен затвор. Трибуналът реши, че първоначалната присъда е била твърде лека за извършените жестокости.

През 2016 г. Караджич беше признат за виновен по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството. Той получи присъда от 40 г. затвор, но реши да обжалва съдебното решение. Тогава съдът го призна за виновен по 10 от 11 обвинения. Караджич обяви, че присъдата се основава на "слухове". През миналата година реши да обжалва присъдата, като заяви пред съдиите, че гоненията срещу мюсюлмани и хървати през 90-те г. на XX век са "мит".

Босненските сърби заподозряха Запада зад доживотната присъда на Караджич

Босненските сърби заподозряха Запада зад доживотната присъда на Караджич

Никой не е държан под отговорност за престъпления срещу сърбите

Процесът срещу Караджич започна през 2009 година, след като беше заловен в Белград. Той е обвиняван за пряка роля в геноцида на хиляди хора по време на Боснеската война, включително издаване на заповед за избиването на около 8 хиляди мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Това се смята за най-ужасното зверство в Европа след края на Втората световна война. Той е обвиняван също за използването на 284 миротворци от ООН като човешки щитове същата година.

След като бившият лидер на босненските сърби се укриваше в продължение на почти 13 години, полицията успя да го арестува през 2008 г. в автобус в Белград. Той бе изправен пред съда на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия през октомври 2009 г.

Караджич, психиатър и поет, е президент на Република Сръбска от 1992 до 1996 г.