Съдебният процес срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич бе възобновен, съобщава Интерфакс.

Караджич се защитава сам по време на процеса по обвинение в извършването на военни престъпления и геноцид срещу несръбското население. Срещу него има повдигнати обвинения и за етническа чистка и престъпления против човечеството в периода на гражданската война през 1992-1995 година.

Караджич многократно е отхвърлял обвиненията срещу него.

Бившият лидер на босненските сърби говорил в съда твърдо и ясно, като от време на време изглеждал малко разсеян, но това не попречило на работата на специалистите.

Предишното заседание по делото беше на 15 септември. Тогава защита поиска да й бъде дадено допълнително време, за да бъдат разгледани значителни по обем материали, представени от обвинението.

Главният прокурор на международния трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия Серж Брамерц заяви, че дори Трибуналът да престане да съществува от утре, делото ще бъде доведено до успешен финал.

Целта е не то да премине по бързата процедура, а да излязат наяве безчинствата на Караджич. Задължение на Трибунала е чрез показанията на свидетелите и веществените доказателства да онагледи мащаба на извършените престъпления.

По думите на Брамерц това ще стане, въпреки бойкота на Караджич, който отказа да се появи в началото на делото срещу него, образувано през месец октомври миналата година.