От щаба на Барак Обама изказаха гнева си относно сатиричната корица на списание „Ню Йоркър", което представя кандидата на Демократите в ислямска традиционна роба до горящо американско знаме под портрет на Осама Бин Ладен в Белия дом.

Влиятелният седмичник защити корицата си, озаглавена „Политиците на Страха", като пряка критика срещу неоснователните обвинения по време на кампанията на демократа.

Те се изразяваха в това, че Обама, който е християнин, всъщност прикрива радикалното си мюсюлманско минало.

Обама от своя страна заяви, че карикатурата е „безвкусна „ и „обидна'.

Кандидатът на републиканците Джон Маккейн също побърза да коментира карикатурата.

„Видях я по телевизията. Мисля, че е абсолютно неуместна и честно казано ще разбера ако сенатор Обама и неговите последователи я намират обидна."

Освен него на карикатурата правена от Бари Бат присъства и съпругата на Обама - Мишел, която стои в Овалния кабинет нарамила автомат.

Поздравът между двамата е препратка на жеста който те направиха на една от публичните си изяви, която канал Фокс коментира като „поздрав между терористи, изразяващ се в чукване на юмруци".

Редакторът на списанието Реминк заяви, че сатирата е част от това с което се занимават журналистите, и това което имат предвид с подобно изявление, е че трябва да се изведат нещата на открито, да задържат огледалото върху предразсъдъците, върху омразното и абсурдното.

Рамник отбелязва още, че списанието съдържа няколко доста сериозни статии за Обама, сред които е и подробен доклад за образованието и отглеждането на кандидата за президент в родния му Чикаго.